Румен Христов: ГЕРБ трябва да посочи премиер за този парламент

Румен Христов: ГЕРБ трябва да посочи премиер за този парламент
Източник: Марица
A A+ A++ A

В началото на седмицата, когато Реформаторският блок получи проучвателния мандат от президента Росен Плевнелиев за съставяне на правителство, Христов заяви, че ще покани най-напред ръководството на ГЕРБ, за да си изяснят има ли парламентарно мнозинство, което да застане зад правителство в рамките на този парламент: Ние се надяваме до следващия понеделник да проведем консултациите с ръководството на политическа партия ГЕРБ и да потърсим възможност за съставяне на правителство в рамките на този парламент, пише 24 часа.

Румен Христов изрази надежда, че има възможност за съставяне на правителство. Той каза, че все пак държавните интереси трябва да стоят над партийните: Мисля, че те ще намерят сили в себе си да загърбят тяснопартийните интереси, защото и Патриотичният фронт имат полза от предсрочни избори, в известна степен и ГЕРБ, но държавните интереси трябва да бъдат над партийните. Христов категорично заяви още, че кандидатът за премиер в кабинет в рамките на този парламент трябва да бъде посочен от ГЕРБ: Ние очакваме най-голямата парламентарна група да излъчи кандидата за министър-председател. И министър-председателят е този, който носи отговорността да предложи структура и състав на Министерски съвет. Никакви имена не са обсъждани и никакви условия не са поставяни от Реформаторския блок. Гласовете на участниците в референдума трябва да бъде уважени с въвеждане на смесена система – 120 пропорционално и и 120 мажоритарно избрани народни представители, уточни още Румен Христов в коментар на снощното изявление на премиера в оставка.

Бойко Борисов заяви, че, преди да бъде разпуснато, това Народно събрание трябва да въведе мажоритарна избирателна система: Ние затова ще отстояваме нашето виждане за въвеждане на смесена система, каквато е немската. Това дава възможност на по-малките формации да бъдат представени в парламента, защото това е важно заради представителността на всички, които имат отношение към политиката в един бъдещ парламент.


#Румен ХРистов #ГЕРБ #СДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »