Мей отказа да прекрати продажбите на оръжия за Саудитска Арабия

Мей отказа да прекрати продажбите на оръжия за Саудитска Арабия
cont.ws
A A+ A++ A

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей отхвърли призива страната да прекрати продажбата на оръжие за Саудитска Арабия, пише The Independent, цитира агенция Фокус.

„Цивилните страдат от бомбардирането на болници, училища и пазари в Йемен. ООН смята, че 60% от цивилните жертви там са предизвикани от въздушни удари“, заяви депутатът от Шотландската национална партия Ангъс Робъртсън. „През последното денонощие САЩ прекратиха продажбите на управляемите бомби за Саудитска Арабия, с които бомбардира Йемен. Кога и Великобритания ще направи същото?“, добави той.

В отговор Тереза Мей заяви, че режимът на Великобритания „много строг“. „Имаме строг режим що се отнася до лицензите за износ на оръжие“, посочи тя. 

„Саудитските имат доставени от Великобритания „умни“ ракети „Пейвуей-4“. Те са произведени в Шотландия. Великобритания е изнесла оръжие на стойност 3,3 млрд. лири за Саудитска Арабия от началото на въздушната ѝ кампания в Йемен. Какво ще отнеме на Великобритания да приеме етична външна политика що се отнася до Йемен“, продължи Робъртсън.

„Почитаемият джентълмен знае, че намесата в Йемен се извършва с подкрепата на ООН. Както съм заявявала преди, когато има обвинения ние настояваме те да бъдат разследвани“, отговори Мей. „Имаме отношения със Саудитска Арабия – сигурността на Персийския залив е важна за нас. Бих напомнила, че разузнавателните данни и антитерористичните връзки, които имаме със Саудитска Арабия са спасили потенциално стотици животи тук във Великобритания“, добави тя.

#Тереза Мей #отхвърли #оръжие #Саудитска Арабия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »