Борисов обясни на Швеция отлагането на сделката за изстребителите

Борисов обясни на Швеция отлагането на сделката за изстребителите
Премиерът Борисов жестикулира по време на пресконференцията с шведския си колега Фредрик Райнфелд. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България няма да закупи стратегически изтребители поне засега, обяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция в София с шведския си колега Фредрик Райнфелд по повод интереса на шведската компания „Сааб“ да предложи на София самолети "Грипен."

Дългоочакваното закупуване на многоцелеви изтребители за българските ВВС е сделка, към която шведската компания „Сааб“ проявява засилен интерес и се очаква да бъде един от главните конкуренти в обществената поръчка, когато тя бъде обявена от българското правителство.

„През 2012 г. България няма да закупи стратегически изтребители, тъй като в момента все още доизплаща заварените сделки от предишното правителство. Проявяваме варианти за разсрочено плащане в годините, така че да не се натовари бюджетът за 2013 г., когато трябва да платим и еврооблигациите на стойност над 1,8 милиарда евро“, заяви Борисов по време на пресконференцията си с Райнфелд в понеделник, цитиран от БГНЕС.

Министерството на отбраната обяви още в края на октомври 2011 г., че обществената поръчка за новите изстребители няма да може да стартира през 2012 г., защото парите за отбрана в Бюджет 2012 са 1.2% вместо 1.5% от БВП.

Български официални лица вече заявиха неколкократно, че България ще избира измежду изтребителите „Грипен“ на „Сааб“, Ф-16 на американската „Локхийд Мартин“ и „Еврофайтър Тайфун“ на европейския консорциум ЕАДС.

#Ф-16 #Локхийд Мартин #Министерство на отбраната #Фредрик Райнфелд #министър-председател на Швеция #министър-председател на България #Бойко Борисов #изтребители #Сааб #Грипен #Швеция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »