Гласуват нов ВСС май и юни догодина

Гласуват нов ВСС май и юни догодина
Източник: Dir.bg
A A+ A++ A

Магистратите ще избират своите представители в следващия Висш съдебен съвет през май и юни догодина. Мандатът на сегашния съвет изтича в началото на октомври 2017 г. На 13 и 20 май следователите ще излъчат своя човек за новия състав на ВСС, предаде 24 часа.

Прокурорите ще избират четиримата си представители на 27 май и 3 юни. На 10 и 17 юни са общите събрания на съдиите, които ще изберат шестима свои представители. Два месеца преди въпросните дати е крайният срок, в който трябва да бъдат номинирани кандидатите. След провеждането на изборите е възможно обжалване на резултатите. Произнасянето по всякакви жалби трябва да приключи до 14 юли.

Депутатите трябва да изберат 11-те от парламентарната квота в новия ВСС до един месец преди приключване на мандата на сегашния, т.е. до началото на септемри. След повече от час дебати ВСС реши още да изпрати IT специалисти в Софийския районен съд, които да установят какви са проблемите и да предложат как да се разрешат. Според главния прокурор Сотир Цацаров ръководството на съда вероятно е идентифицирало проблемите и може да каже какво му е нужно – средства, кадри, външна помощ, за да ги преодолее.

„Въпросът опира до кадри и пари, всичко останало са палеативни мерки”, подчерта той.


#ВСС #Магистратите #прокурорите #депутатите #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници