Ангелкова: Ако беше ремонтирано трасето в Хитрино, нямаше да има инциденти

Ангелкова: Ако беше ремонтирано трасето в Хитрино, нямаше да има инциденти
Източник: bnr.bg
A A+ A++ A

Като служебен министър на транспорта Николина Ангелкова пренасочила парите за цялостна рехабилитация на жп участъка Русе - Варна към трасето Септември - Елин Пелин, пише "Труд".

"Единственият готов проект по ОП "Транспорт" по наше време беше за рехабилитация на линията Русе - Варна и той беше приоритетен. В последните дни на правителството утвърдихме програмата в Брюксел. Като дойде Николина Ангелкова като служебен министър извади от приоритетните трасета Варна-Русе. Прехвърли парите за линията Септември - Елин Пелин, Елин Пелин - София, чиято стойност е 1,1 млрд. евро. За нея няма проект и все още нищо не е направено. Не е ясно и откъде ще дойде цялата сума", коментира министърът на транспорта в правителството "Орешарски" Данаил Папазов.

Ако трасето бе ремонтирано, щеше да има автоматизирана локомотивна сигнализация, която следи скоростта между гарите и тази при навлизане в тях. Въпросната система може да намали скоростта, в случай че машинистите са се увлекли. Проектът предвиждал подмяна на железния път, на основите, ремонти по гарите, по контактните мрежи и стрелките, предава Дарик. 

Освен по версията за висока скорост, с която машинистът навлязъл в Хитрино, разследващите проверяват и има ли проблеми с трасето и мрежата. Експертите са категорични, че до подобен инцидент може да се стигне при натрупване поне на три проблема. Най-вероятно единият от тях ще се окаже остарялата инфраструктура, която можела да бъде напълно обновена с 200 млн. евро, осигурени по ОП "Транспорт".

"Това е най-лошата линия в България. Тя е на 150 години и за нещастие в момента е в оригиналното си състояние - минава по същото трасе, с лоши криви и състоянието е ужасно поради липсата на поддръжка", категоричен е и зам.-управителят на русенската фирма за производство и ремонт на локомотиви Цветелин Колев. На сайта на дружеството той пусна видеоклипове, които показват как композиции с товарни вагони подскачат по релсите край Хитрино.

По думите му по линията Варна - Русе всички стрелки са с топузи, като преди сто години. Колев разказа, че в специализирани форуми негови колеги  усилено коментирали, че при инцидента в Хитрино скъсаният контактния проводник паднал до вагоните и дал на късо. Напрежението изключило, но след две-три минути някой от диспечерите отново включил тока. "Ако някой наистина е направил това, възможността да се предизвика искра е голяма", твърди той.

#Николина Ангелкова #Хитрино #транспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"