Топката на Евро 2012 – Tango 12 на „Адидас”

Топката на Евро 2012 – Tango 12 на „Адидас”
В кълбото се преплитат цветовете от националните флагове на страните домакини – червено и бяло на Полша и жълто и синьо на Украйна. Снимка: zimbio.com
A A+ A++ A

Официалната топка на Евро 2012 - Tango 12 на „Адидас“ беше представена през декември 2011 г.

В кълбото се преплитат цветовете от националните флагове на страните домакини – червено и бяло на Полша и жълто и синьо на Украйна, а външният й вид е модерна форма на класическия дизайн на официалните топки на три предишни първенства: Tango River Plate (1980), Tango Mundial (1984) and Tango Europa (1988).

„Топката носи много специалното име Танго. Това е танц за двойка и има много силна връзка с футбола“, заяви при официалното представяне на кълбото президентът на Испанската футболна федерация Ангел Мария Вияр.

Цели две години са били необходими на дизайнерите на „Адидас“, за да постигнат съвършенство в облика на Tango 12.

Това е 11-ото кожено кълбо, което компанията изработва за финалите на футболното първенство на Стария континент.

Производителят твърди, че Tango 12 е по-лесна за контрол и дрибъл в сравнение с топката, с която играха финалистите на Мондиал 2010, считана от мнозина за непредсказуема.

Официалният дебют на Tango 12 ще бъде в мача на откриването между Полша и Гърция на 8 юни във Варшава. Преди това всеки финалист получи по 30 броя от коженото кълбо, за да тренира с него преди началото на финалите.

„Има много важни неща, които формират класните футболисти и добрата топка е едно от тях“, коментира пък националният селекционер на Испания Винсенте дел Боске.

„Външният слой на Танго 12 е съставен от пет полиуретанови слоя от нашата продуктова линия Impranilо“, обясни Томас Михаелис, ръководител на проекта за разработване на топката в „Байер Матириъл Сайънс“.

По думите му петте слоя осигуряват оптимален контакт с крака на футболиста и много добър контрол при всички метеорологични условия.

Най-вътрешният слой е плътно покритие, свързващо текстилния субстрат с горните слоеве. Върху него има покритие от синтетична пяна, с дебелина от приблизително три милиметра, направена от милиони пълни със стъкло клетки. Благодарение на това топката бързо възвръща сферичната си форма след удар.

Топката за мачовете от Евро 2012 се отличава с уникално покритие, което напомня структурата на денима.

Освен че дава интересни визуални и осезаеми ефекти, то играе особено важна роля за доброто летене на топката. Измерването на диаметъра от 16 различни точки за всяка топка показва, че девиацията между най-големите и най-малките диаметри е по-малко от 1 процент.

За повече информация за Европейското първенство по футбол следете страницата ни във „Фейсбук“ - „Евро 2012 – близо до теб“.





#Евро 2012

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници