Събрахме 1,4 млн. лв. за Хитрино, БЧК зове кампанията да продължи

Събрахме 1,4 млн. лв. за Хитрино, БЧК зове кампанията да продължи
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Дарителската кампания за Хитрино трябва да продължи по-дълго, защото хората ще имат нужда от дългосрочно подпомагане, призова председателят на БЧК Христо Григоров. Той уточни, че до момента са събрани 1,4 млн. лв., от тях 950 хил. лв. са от SMS-и, а другите пари са преведени по банков път и от онлайн дарения, предаде iNews.bg.

"Благодарение на съпричастността на българския народ и корпоративния бизнес до момента по сметките на БЧК са влезли 1,4 млн. лв. за Хитрино", съобщи Григоров в парламента, където се срещна с парламентарни групи.

От парламентарната група на ГЕРБ ще осигурят фонд от 50 000 лв. и се ангажират с изграждането на една къща в Хитрино. "Ако са необходими допълнителни средства, народните представители са готови да се присъединят и тази сума да покрие всички разходи за изграждането на една къща", каза председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Решението кое семейство да получи къщата обаче ще бъде на кмета на Хитрино, а контролът ще се осъществява от БЧК, допълни той.

Депутатите от ДПС пък ще дарят последната си заплата за пострадалите хора от селото. Междувременно заседанието на Народното събрание в сряда започна с едноминутно мълчание в знак на жертвите в Хитрино вследствие на тежката влакова катастрофа на гарата, при която товарна композиция с цистерни с газ дерайлира и последва разрушителна експлозия. 7 души загинаха, 29 пострадаха сериозно и са с опасност за живота, а 26 частни къщи и още обществени сгради бяха разрушени. По всички къщи в селото има поражения сред адския взрив.

"Призоваваме всички държавни институции да използват максимално капацитета си и да реагират адекватно на предизвикателствата, породени от този нелеп инцидент", каза от парламентарната трибуна депутатът от ДСП Хасан Адемов в декларация от името на групата.

"За да защитим справедливостта и демократичния избор на държавата, легитимните органи трябва да открият виновните, а също и да им се потърси най-строга отговорност", призова Адемов. И отправи апел към всички политически партии и оратори да не допускат популистки и непремерени изказвания, с които да използват този случай с користни подбуди и за чисто политически цели.

Адемов поднесе съболезнования и към семействата и близките на загиналите 44 полицаи и цивилни в терористичните атаки в Турция. 

#Хитрино #БЧК #ГЕРБ #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници