Станишев в Ирак: Бежанският натиск към Европа е част от проблем с глобални мащаби

Станишев в Ирак: Бежанският натиск към Европа е част от проблем с глобални мащаби
Източник: Кросс
A A+ A++ A

Пред войната всички сме равни и трябва да бъдем първо хора, заяви президентът на ПЕС от база на кюрдските бойци близо до фронтовата линия. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев и водената от него делегация посети бежански лагер близо до Арбат и позициите на кюрдските бойци Пешмерга близо до Киркук, на 30 км от фронтовата линия с Ислямска Държава, пише 24 часа.

“Да говориш за войната срещу ИД от комфорта на офиса е едно, но да видиш обстановката на място е съвсем друго. Ние сме единственото политическо семейство, което държи да е близо до мястото на действието. Всички виждаме безпрецедентният мигрантски и бежански натиск към Европа, но това е само малка част от проблем с глобални мащаби", коментира Станишев.

По негови думи броят на хората, които са загубили домовете и поминъка си в резултат на конфликтите и разрушенията е огромен не само в Сирия, но и в съседните й страни – Ливан, Йордания, Ирак, Турция. "Тези държави, освен сложната вътрешна ситуция, трябва едновременно да се сражават с Ислямска Държава и да дават подслон на стотици хиляди бежанци. Това поставя социалните и икономическите им системи под огромен натиск. Животът на хората е под заплаха всеки ден. Те имат нужда от помощта на Европа именно тук, близо до дома, за да могат един ден да се върнат и да възстановят къщите, живота и страната си отново”, допълни лидерът на ПЕС.

Посещението е част от програмата на мащабната конференция, организирана от ПЕС в Сюлеймания, Иракски Кюрдистан. В него се включиха леви евродепутати и депутати от Великобритания, Франция, Германия, Испания, Италия, Швеция, Холандия, както и представители на прогресивни партии от региона на Близкия Изток и Северна Африка – Ирак, Сирия, Иран, Бахрейн, Йордания, Ливан, Мароко, Тунис, Египет, Палестина, Турция, представители на редица неправителствени организации и агенциите на ООН.

#Сергей Станишев #ПЕС #ООН #ИД #ислямска държава #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"