Директорът на ЦРУ на секретна визита в България

Директорът на ЦРУ на секретна визита в България
Директорът на ЦРУ срещи имал с „президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на отбраната Аню Ангелов“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс бе на посещение в България от 5 до 7 юни 2012 г.

Така започва официално комюнике на Посолството на САЩ в България, с което се известява на медиите, че директорът на американската шпионска централа е имал срещи с „президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на отбраната Аню Ангелов, както и с отделните директори на българските разузнавателни служби“, предаде bTV.

В съобщението на американското посолство в София се казва, че директорът на ЦРУ е „приветствал усилията на българското правителство в борбата с тероризма, организираната престъпност и корупцията“, както и „отговорната фискалната политика и дисциплина на България“.

От текста става ясно, че САЩ „одобряват и насърчават важните стъпки, предприемани от България да се модернизира, и усилията на страната за разнообразяване на енергийните източници и за осигуряване на по-голяма прозрачност в енергийния сектор, както и за постигането на сигурност и стабилност на Балканите“.

„Дейвид Петреъс си тръгна от България дълбоко впечатлен от цялостната визия, представена от президента и министър-председателя“, съобщава още американската дипломатическа мисия.

От Президентството, Министерския съвет и ресорните министерства отрекоха първоначално да знаят за срещи на титулярите им с директора на ЦРУ Дейвид Петреъс.

Още повече че последните два дни министър-председателят, вътрешният и военният министър бяха тясно ангажирани с инцидента при Петолъчката край Ямбол и последствията от него.

Впоследствие от МВР уточниха, че директорът на ЦРУ е имал среща с вътрешния министър Цветанов, но „съобразно американската практика подобни срещи не се огласяват“.

#ЦРУ #директор на ЦРУ #Дейвид Петреъс #Росен Плевнелиев #Президент на България #Цветан Цветанов #Бойко Борисов #премиер на България #Аню Ангелов #министър на отбраната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"