Една от най-редките гъби в света расте в България

Една от най-редките гъби в света расте в България
Zeus olympius e миниатюрна, ярко обагрена в жълто-оранжево дървесна гъба
A A+ A++ A

Експерти от Регионалната инспекция по околна среда и води в Благоевград откриха в планините Славянка и Пирин уникален вид гъба - Zeus olympius.

Определянето на вида е потвърдено от учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Откритието е резултат от направените през последните години наблюдения на биологичното разнообразие, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Локализирани са над 30 вида редки гъби, сред които и видът Zeus olympius. Тя представлява миниатюрна, ярко обагрена в жълто-оранжево дървесна гъба. Видът е открит през 1986 г. в Северна Гърция, в планината Олимп.

Заради ограничения район, който обитава, и заради изключителната рядкост на гъбата Международният съюз за защита на природата я определя като „критично застрашена“ и поради това е включена в публикацията „Видове на ръба на оцеляването“.

„Новината за откриването на Zeus olympius на две места в България е невероятна“, коментира д-р Дейвид Минтер - един от изследователите, описали за първи път гъбата.

По думите му тя е ново съкровище за природното наследство на България и страната трябва да се гордее с нейните откриватели.

„Българските находища се намират на значително разстояние от Олимп, което означава, че този изключителен вид вече има много по-добри шансове за оцеляване“, отбелязва д-р Минтер, който е председател на Международното дружество за защита на гъбите.

#гъба #Пирин #Министерството на околната среда и водите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"