През БХБ минават над 1 тон хранителни продукти ежедневно

През БХБ минават над 1 тон хранителни продукти ежедневно
Източник: bTV
A A+ A++ A

През складовете на Българската хранителна банка (БХБ) ежедневно минават по около 1 тон годна за консумация храна, съобщиха от организацията. С отпадането на ДДС за дарените храни от януари 2017 г., банката очаква поне двоен ръст на обемите, предаде Монитор.

Сред дарените храни, най-голям процент имат млякото и млечните десерти – 37%, следвани от пресните плодове и зеленчуци – 34% от всички дарения. Отчита се също трайно нарастване на дела на дарените хляб, масла и консерви. По данни на организацията близо 670 хил. тона годна за консумация храна се унищожават у нас всяка година

Същевременно гладът е ежедневие за всяко 4-то българско дете и за всеки 2-ри възрастен човек, а всяко 5-то семейство живее в лишения, без достъп до пълноценно и балансирано хранене всеки ден. Според данни за бедността в страната над 1,58 млн. българи живеят под прага на бедността с по-малко от 330 лв. на месец.

„Обемите на дарените храни постоянно нарастват“, коментира Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка. От създаването си банката е спасила над 1 200 тона храна, която е достигнала до над 60 хил. човека в повече от 80 населени места в страната. През 2016 г. БХБ е успяла да достигне до двойно повече места в сравнение с 2015 г. и да подпомогне с 35% повече нуждаещи се, уточняват от организацията.

#ДДС #Българската хранителна банка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"