УНИЦЕФ: На всеки 10 мин. в Йемен умира дете от недохранване

УНИЦЕФ: На всеки 10 мин. в Йемен умира дете от недохранване
Източник: The Express Tribune
A A+ A++ A

Над 2 милиона деца в Йемен са сериозно недохранени, обявиха хуманитарни организации. Според УНИЦЕФ на всеки 10 минути по едно дете в страната умира вследствие на заболяване, което е можело да бъде предотвратено. Здравната система е пред колапс, а международните благотворителни организации имат ограничен достъп до районите, засегнати от конфликта в Йемен, предаде БНР. 

"Ситуацията в Йемен е изключително отчайваща. Над 2,2 милиона деца са изправени пред остро недохранване. Ситуацията се усложнява допълнително от това, че здравната система е пред колапс. Здравните работници са без заплати, а за УНИЦЕФ и останалите ни партньори е невероятно трудно да доставим хуманитарна помощ и животоспасяващи дейности на децата и жените в страната", обясни доктор Шерин Варки, който е заместник-представител на УНИЦЕФ в Йемен. 

Над 10 хиляди души загинаха, а милиони напуснаха домовете си вследствие на конфликта в Йемен между международната коалиция, начело със Саудитска Арабия, и бунтовническата групировка на хутите, които са подкрепяни от Иран. Бунтовниците контролират голяма част от северната част на страната, включително столицата Сана. Още преди ескалацията на бойните действия през март миналата година населението на Йемен страдаше от бедност, недостиг на храна и здравни услуги, припомня Ройтерс. 

#УНИЦЕФ #Йемен #Саудитска Арабия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници