Инфлацията в Германия се стабилизира за ноември

Инфлацията в Германия се стабилизира за ноември
Източник: БНР
A A+ A++ A

През ноември потребителската инфлация в Германия нараства за втори пореден месец с най-солидно темпо от две години насам, но все още остава далеч под средносрочното целево ниво на ЕЦБ от малко под 2% въпреки усилията на Централната банка да повиши инфлацията, показват неревизирани окончателни данни на немската статистика Destatis, предаде БНР.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през ноември с 0,1% спрямо октомври, когато нарасна с 0,2 на сто. На годишна база инфлацията се повиши с 0,8% след аналогичен растеж през миналия месец. Това представлява повишение на потребителските цени за седми пореден месец и най-солиден скок на инфлацията от октомври 2014 година насам, когато тя също нарасна с 0,8 на сто.

В същото време хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) през ноември остана на нивото от предходния месец, когато нарасна с 0,2 на сто. На годишна база храмонизираната инфлация се забави до 0,7% от 0,8% месец по-рано, потвърждавайки предварителните данни на Destatis.

Енергийните цени продължават да оказват известен ограничаващ инфлацията ефект, като през ноември те се понижиха на годишна база с 2,7% след спад с 1,4% през октомври. Цените на хранителните стоки нараснаха с 1,2% след тяхна стагнация месец по-рано, докато цените на услугите забавиха своя растеж до 1,1% от 1,3% през октомври.

Изключвайки енергийните цени, основната инфлация в еврозоната се повиши през ноември с 1,2 на годишна база. Редица анализатори и икономисти продължават да очакват, че нивото на инфлация в Германия ще продължи да се ускорява до края на тази и през следващата година благодарение на солидните потребителски разходи и нарастващите заплати. Бундесбанк прогнозира, че немската инфлация през следващата година ще нарасне до 1,4% от едва 0,3% през 2016 година.

#ЕЦБ #Германия #CPI #HICP

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"