Сирийски генерал: Битката за Алепо е към края си

Сирийски генерал: Битката за Алепо е към края си
Източник: Memoria de futuro
A A+ A++ A

Сирийските бунтовници са се изтеглили от шест квартала в града - последните, които са обитавали. Битката е към своя край. Само 10 процента от източен Алепо остава в ръцете на бунтовниците, заяви генерал-лейтенант Заид Салех, главнокомандващ комитета по сигурността в Алепо, след превземането на квартал Шейх Саид, предаде БНР.

Бунтовниците са се изтеглили от всички източни райони на Алепо, след като загубиха квартал Шейх Саид, съобщи Сирийската обсерватория за човешките права. Така територията, която те владеят намаля наполовина само за няколко часа. Директорът на обсерваторията Рами Абдул Рахман описа битката за Алепо като достигнала своя край. Според източник от сирийските военни изненадващото изтегляне на бунтовниците представлява "рухване на морала на терористите".

Президентът на Сирия Башар Асад, подкрепян от Русия, е близо до пълния контрол над Алепо. Това беше най-населеният сирийски град преди войната. По данни на руското министерство на отбраната от началото на битката в Алепо са се предали повече от 2200 бунтовници, а 100 000 цивилни са напуснали части на града, контролирани от бунтовниците.

Падането на Алепо ще е удар за бунтовниците, които се опитват да свалят от власт Асад, но това далеч няма да му позволи да си възвърне контрола в Сирия. Все още някои части остават в ръцете на бунтовниците, а в неделя Ислямска държава превзе град Палмира. Десетки хиляди цивилни остават в райони, държани от бунтовниците, блокирани в непрестанно променящите се фронтови линии, жертви на въздушни удари и обстрел, без достъп до основни консумативи, алармира Сирийската обсерватория за човешките права.

 

#Алепо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници