Полицията откри откраднати през 2007 г. картини на български художници

Полицията откри откраднати през 2007 г. картини на български художници
„Портрет на Мара Василева“ от Руска Маринова. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Полицията откри част от откраднати през 2007 година картини на български художници от частна колекция в София, съобщи МВР.

Намерените творби са дело на художниците Никола Петров, Атанас Тасев и Руска Маринова, работили през първата половина на миналия век. Картините са предадени доброволно от колекционер и от галерист от столицата.

Трите картини били откраднати през 2007 г. Работата по разследването е възобновена през май тази година, след като в полицията е получена нова информация за издирваните платна, които навремето били част от прочутата колекция на общественика и бивш министър на земеделието и държавните имоти (1930–1931 г.) Григор Василев в правителството на Андрей Ляпчев.

През годините творби от сбирката са участвали няколко пъти в изложби в национални галерии, допълва bTV.

През 2007 г. е била обявена кражбата на 25 картини и скулптура от сбирката, пазена в частен дом в София.

Сред откраднатите преди 5 години картини са творби на художниците Владимир Димитров – Майстора, Никола Петров, Сирак Скитник, Атанас Тасев, Руска Маринова, Константин Щъркелов, Данаил Дечев и други български автори.

През последния месец криминалистите установили, че една от инкриминираните картини на Никола Петров – „Лебеди“ от 1912 г., е била предоставена за участие през 2011 г. в престижна изложба в Столичната художествена галерия по случай 130-ата годишнина от рождението на автора. Тя е една от малкото картини на художника, които са частно притежание.

Наред с нея са установени също и „Портрет на Мара Василева“ от Руска Маринова и „Ресторант в градина“, дело на Атанас Тасев.

Работата за откриване на останалите откраднати платна продължава. От полицията апелират към гражданите за съдействие при налична информация за тяхното местоположение.

Сигнали могат да бъдат подавани на електронния адрес на ГД „Криминална полиция“ gdkp@mvr.bg или на телефон 982 85 09.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"