Над 0.5 млрд. лв. дължат топлофикациите на „Булгаргаз“

Над 0.5 млрд. лв. дължат топлофикациите на „Булгаргаз“
Сред основните длъжници на доставчика са топлофикационните дружества в София, Бургас и Враца. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над половин милиард лева дължат на „Булгаргаз“ общо всички негови клиенти, обяви изпълнителният директор на газовия доставчик Димитър Гогов.

За част от тези суми вече са заведени съдебни дела, уточни той пред журналисти след среща с представители на топлофикациите в България, предаде Дарик радио.

Сред основните длъжници на доставчика са топлофикационните дружества в София, Бургас и Враца. Само техните задължения надхвърлят 200 милиона лева, подчерта Гогов.

Той обяви, че в Бургас ще бъде пусната топлата вода, но не отрече, че е възможно през лятото и други градове да останат без топла вода.

Гогов още веднъж подчерта, че газовият доставчик чака от своите клиенти огромни суми непогасени текущи и просрочени задължения.

„В момента „Булгаргаз“ не разполага с един лев свободен паричен ресурс, за да кредитира дейността на който и да е потребител“, коментира изпълнителният директор на дружеството.

Той допълни, че текущият дълг на столичното дружество е около 75 млн., а на бургаското – 4.5 млн. лв.

„Говоря за текущи задължения, не говорим нито за подписани споразумения преди три години и за тяхното изплащане. В този смисъл тези пари ние желаем да бъдат изплатени. За Бургас е платена около една пета от това задължение, а за София ангажиментът е до края на месеца, освен текущото да погасят още 50 млн. лв. Поне това е нашето изискване към тях. Ако не го направят, в зависимост от възможностите на „Булгаргаз“ ще видим как ще действаме“, каза Гогов.

Не е изключено в средата на лятото страната да остане без топла вода. По думите на шефа на „Булгаргаз“, ако топлофикациите не плащат стоката, няма да я получават, защото газовото дружество не може да я достави.

„Булгаргаз“ не разполага със свободен паричен ресурс, с който да заплати необходимия им газ за производство в тези месеци“, допълни той.

В Бургас тази вечер ще имат топла вода, обеща Гогов. Топлата вода в морския град спря във вторник вечерта, след като дружеството в морския град спря окончателно работа.

Причината беше спряното подаване на природен газ от обществения доставчик заради неизплатени задължения.

Освен топлофикациите към „Булгаргаз“ дългове имат няколко оранжерии и газоразпределително дружество в Сливен.

#Булгаргаз #топлофикации #Димитър Гогов #изпълнителен директор #Бургас #София #Враца #България #топла вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"