Синдикати: Гневът не може да бъде удържан

A A+ A++ A

Синдикатите изпратиха официално писмо до премиера Бойко Борисов с отказ за участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Писмото е подписано от президента на КНСБ Пламен Димитров и президента на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев, съобщи БГНЕС.

Според синдикалните лидери „при създалата се ситуация няма как да бъде удържан гневът и недоволството на хората“.

„С настоящото Ви уведомяваме за едно трудно решение на ръководните органи на двете национално представителни синдикални конфедерации КНСБ и КТ „Подкрепа“, взето след много сериозен и задълбочен анализ на сътрудничеството и взаимоотношенията между социалните партньори“, се казва още в писмото.

Синдикатите се оттеглят от НСТС, докато „този орган не бъде изпълнен със съдържанието, което повелява законът“, пише в документа.

Недоволството на профсъюзите предизвикаха намеренията на правителството да увеличи пенсионната възраст е една година от 1 януари и да премахне т.нар. „клас“ прослужено време.

Според синдикатите е потъпкано Националното споразумение, а „твърденията на г-н Дянков и неговия заместник, които се ползват като аргументи за увеличение на пенсионната възраст, са подвеждащи, неверни и нечестни“.

„При създалата се ситуация няма как да бъде удържан гневът и недоволството на хората, защото те много преди г-н Дянков да стане министър вече понесоха и увеличение на пенсионната възраст (с 5 години жените и с 3 мъжете), и увеличение на стажа (с 14 години жените и с 12 години мъжете)“, казват още синдикалните организации.

Според тях тези мерки трябва да се предприемат внимателно и много плавно, а „другото са самоцелни и непремерени действия с непредвидими последици“.

КНСБ и КТ „Подкрепа“ си дават ясна сметка, че с оттеглянето си от НСТС социалният диалог в България практически и юридически се преустановява.

„За това сме длъжни да уведомим всички европейски и международни институции, които имат отношение към този изключително важен инструмент – Европейската комисия, Международната организация на труда, Международната конфедерация на профсъюзите и Европейската конфедерация на профсъюзите“, коментират двете конфедерации в писмото до премиера.

„Възстановяването на социалния диалог и запазването на социалния мир, за да се търсят съвместно ефективните решения за изход от кризата и за подобряване жизненото равнище на българските граждани, в създалата се ситуация, вече е единствено Ваша отговорност и правомощие“, се казва в писмото.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"