Втори безпилотен самолет полетя над взривовете

Втори безпилотен самолет полетя над взривовете
Над мястото на експлозиите в района на Петолъчката беше пуснат втори безпилотен самолет за оглед на обстановката, след като първият летателен апарат падна заради силния вятър. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Успешно приключи вторият опит за оглед и заснемане на района на частния склад за утилизиране на боеприпаси, в който във вторник избухна серия от експлозии.

Първият безпилотен летателен апарат падна на земята заради вятъра и до момента все още не е открит, което наложи изпращането на втора машина за ново обследване.

След като се сдобиха с информацията, заснета от камерата на специализираната техника, експерти и заместник-министърът на отбраната Валентин Радев изгледаха записа, в който се виждат кадри от мястото на инцидента, предаде bTV.

Кадрите показват, че мащабите на взрива надвишават очакванията на експертите. Количеството съхранявани боеприпаси надвишавало многократно разрешеното.

В изслушване, поискано от „Коалиция за България“ и „Атака“, военният министър обясни пред депутатите в парламента, че изпратените безпилотни самолети не са собственост на ВСС, а са взети от Софийския университет, за да помогнат в откриването на тримата изчезнали работници. За използването им ще плати Министерството на отбраната.

Ангелов съобщи, че в издирването ще бъде включен и робот, който е на мястото, а военното министерство и МВР правят всичко възможно да окажат съдействие:

„Аз бях там единствено и само да окажа съдействие от името на Министерство на отбраната. И ако сега заместник-министър Радев с два бронирани автомобила влиза във все още продължаващи взривове, за да търси изчезналите, това е заслуга на Министерство на отбраната. Вчера петима военни полицаи с брониран автомобил измъкнаха двама пострадали. Влязоха с риск за живота си... Това е също заслуга на министерството“, коментира министърът.

Той уточни, че денонощие след приключване на взривовете, последният от които бил около 12.30 часа, в склада ще влязат бронирани сили, за да търсят служителите на „Берета Трейдинг“.

Аню Ангелов уточни, че фирмата освен утилизация, е извършвала съхраняване, производство на нов тип автомат и много други дейности. Тази практика той определи като „крещящо“ нарушение на правилата за съхранение на боеприпаси.

„Явно е, че са нарушени процедурите при манипулациите със снаряда, в резултат на което е възникнал взривът“, каза още министърът.

#боеприпаси #взрив #безпилотен самолет #Петолъчката #министър на отбраната #Министерство на отбраната #МВР #Софийския университет #Валентин Радев #заместник-министър на отбраната #Атака #Коалиция за България #Берета Трейдинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »