РИОСВ - Шумен предупреди за възможно замърсяване на водоизточниците край Хитрино

РИОСВ - Шумен предупреди за възможно замърсяване на водоизточниците край Хитрино
Източник: Агенция "Фокус"
A A+ A++ A

В момента показателите на въздуха в село Хитрино са 70-80 пъти под нормата, т.е. няма токсични вредни вещества, съобщи Евелина Шишманова, директор РИОСВ – Шумен, предаде БНР.

"Няма опасност за здравето на хората. Показателите, които замерваме в момента и са във въздуха, са въглероден оксид, азотен оксид, азотни диоксиди, серен диоксид и фини прахови частици. Те са в норма. Течът, за който се говореше вчера, е овладян", коментира Шишманова.

По данни на експерта опасността идва от претоварването, което се извършва в момента. "Ако нещо се случи там, тогава вече може да се получи обгазяване и да се повишат тези пределни допустими норми. Денонощно следим нивата на въздуха и няма да се преустанови това нещо, докато операцията не завърши. В момента сме на 1200 метра от мястото на събитието". 

Водоизточниците край селото не трябва да се употребяват, подчерта Шишманова. "Трябва да се използва бутилирана вода. След като могат да бъдат допуснати вече екипи на РЗИ – Шумен, те ще изследват питейната вода, водоизточниците и ще уведомят кои водоизточници могат да бъдат ползвани от населението". 

#Евелина Шишманова #опасност #РЗИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"