ЕЦБ: Инфлацията в еврозоната ще остане стабилна

ЕЦБ: Инфлацията в еврозоната ще остане стабилна
Инфлацията в еврозоната ще достигне 2.4% през 2012 г., а очакванията са през 2013 г. тя да намалее до 1.6%. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската централна банка (ЕЦБ) прогнозира, че инфлацията в еврозоната ще остане стабилна през 2012 г.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че се очаква Брутният вътрешен продукт (БВП) на 17-членната зона с единна валута да отбележи лек растеж от 0.1%, потвърждавайки прогнозите преди три месеца, предадоха АФП и БГНЕС.

Банката ревизира надолу очакванията си за растеж през 2013 г. в еврозоната на 1% от 1.1%, прогнозирани през март.

Инфлацията в еврозоната ще достигне 2.4% през 2012 г., доста над целта на ЕЦБ от 2%. През 2013 г. експерти очакват инфлацията да намалее до 1.6%.

Междувременно ЕЦБ очаквано остави непроменен основния си лихвен процент, запазвайки лихвите по заемите в еврозоната на исторически ниско ниво.

Управителният съвет на финансовата институция гласува за запазване на лихвата по основните си операции по рефинансиране на 1.0%.

Малцина аналитици очакваха ЕЦБ да обяви намаляване на лихвените проценти този месец, но имаше известни спекулации, че президентът на банката Марио Драги може да обяви на редовната си пресконференция след заседанието на Управителния съвет допълнителни мерки за съживяване на еврото на фона на задълбочаването на дълговата криза.

#Европейската централна банка #ЕЦБ #Марио Драги #еврозона #инфлация #лихва #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници