Дунав с рекодно безводие, ще замръзне

Дунав с рекодно безводие, ще замръзне
Река Дунав се очаква да замръзне за пръв път от 25 г. заради ниските си нива. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Рекордно ниски стойности отбеляза нивото на река Дунав край Русе, съобщиха от Агенцията за поддържане и проучване на плавателния път на р. Дунав (АППД).

Нивото на реката в българския участък е спаднало до -12 см, което е най-ниската кота от 1941 г. насам. Прогнозата е да спадне до 2 дни с още 5 см и да достигне до -17 см, предаде БГНЕС.

В българския участък на реката от Силистра до Сомовит има 14 участъка, които са под критичния минимум от 250 см, а 6 критични участъка са с минимални дълбочини от 160–170 см.

„Това означава, че кораб с такова газене може да мине в дадения район, но в тези условия е неизгодно за корабоплавателите да товарят корабите, защото товарът, който ще превозят, е малко и няма да оправдае очакванията им за печалба. Те ще могат да покрият едва разходите си“, коментира Росен Райков, директор на Дирекция „Поддържане на плавателния път и техническа" към АППД.

В зависимост от ситуацията агенцията търси алтернативни фарватери в района на критичните участъци. Такъв е намерен от километър 473 до километър 476 между остров Гостин и румънската страна.

От днес този път е пуснат, уведомена е и „Морска администрация“, която е изпратила известие до корабоплавателите за новия маршрут. По този начин вече участъкът е с газене 220 см, т.е. има 60 см над минимума по главното трасе.

Утре хидрографският кораб „Вит“ ще отплава в участъка с повече прагове Русе–Свищов. Целта да се види къде се концентрира водата в реката и да се огради място, за да може да преминават и кораби с газене от 160–170 см.

Поради ниските нива на реката и очакваната студена зима най-вероятно Дунав ще замръзне, прогнозират от АППД. За последен път реката е замръзвала през 1984–1985 г.

#Дунав #Русе #Свищов #Сомовит #плавателен път #плавателна река #корабоплаване #ниво на р. Дунав #Агенция за проучване и поддържане на плавателния път на река Дунав

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »