МИ6: Рискът от тероризъм заплашва суверенитета на Великобритания

МИ6: Рискът от тероризъм заплашва суверенитета на Великобритания
Източник: Security.bg
A A+ A++ A

Над Великобритания е надвиснала безпрецедентна терористична заплаха, заяви началникът на британското външно разузнаване МИ6 Алекс Янгър. Британското разузнаване и службите за сигурност са осуетили 12 терористични заговора от 2013 година насам, предаде БНР. 

За много политически наблюдатели шефът на МИ6 Алекс Янгър е предприел напълно необичаен ход, предупреждавайки публично колко безпрецедентно висока е вероятността от терористични нападения във Великобритания.
Янгър изтъкна, че основната заплаха идва от Близкия изток, споменавайки конкретно Ирак и Сирия. Според него, „Ислямска държава“ умело използва ситуацията в Сирия, за да укрепи позициите си в района и да води война срещу Запада.
 
„Ислямска държава“, посочи Янгър, има високо организирана структура за подготовка на нападения зад граница, визирайки Великобритания и нейните съюзници, без да се налага дори да напуска Сирия. Той предупреди за опасностите от подкрепата на Русия за президента Башар Асад, защото всички противници на неговия режим се квалифицират като терористи. Алекс Янгър не се ограничи с чисто терористичната страна на проблема, като посочи, че кибер нападенията и подриването на демокрацията са се превърнали в един изключително опасен феномен.
 
"Рисковете са налице и тероризмът представлява фундаментална заплаха за суверенитета на Великобритания. Това трябва да поражда загриженост за всички, които споделят ценностите на демокрацията", изтъкна шефът на МИ6. 

Бившият шеф на отдел в контраразузнаването Ричард Барет смята, че публичната изява на Алекс Янгър не е случайна, а е част от стратегия на службите да убеди широкото обществено мнение за законността на мерките, които се вземат срещу тероризма. Разузнаването и службите за сигурност все повече стават част от правителството, заради продължаващата терористична заплаха, така че е напълно разбираемо хората да бъдат ангажирани в дебат по въпроса, допълни Ричард Барет.

#Великобритания #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »