Инженери от Белград помагат на Перник без пари

Инженери от Белград помагат на Перник без пари
В сряда 20 екипа конструктори и оценители работят по оценка на щетите на частните домове. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Двама инженер-конструктори – доброволци от Белград, са предложили да изготвят безвъзмездно проекти в идейна фаза за най-тежко пострадалите сгради в Перник след труса, съобщи кметът Росица Янакиева.

Те ще работят най-напред по проект за възстановяване на Трета детска градина в града.

В сряда 20 екипа конструктори и оценители работят по оценка на щетите на частните домове.

Проверката на експерти от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) на този етап е приключила, съобщи Янакиева, цитирана от БТА.

В четвъртък сутринта се очаква общината да разполага с 200 000 лв. от изравнителната субсидия, която е преведена от Министерството на финансите, както съобщи по-рано министър Симеон Дянков.

„С получените пари ще се разплатим частично с фирмите, след превод от Междуведомствената комисия ще ги възстановим, защото те имат друго предназначение съгласно приетия общински бюджет“, уточни пернишкият кмет. В общината в момента работят 44 строителни фирми.

Янакиева е изпратила възражение до Благоевградския окръжен съд заради наложения запор на сметките на общината от благоевградска фирма.

С писмо до Висшия съдебен съвет тя алармира, че не се спазва законът, каквото е блокирането на средствата в общинската хазна заради обезпечение на благоевградската фирма.

В общината са постъпили 6727 молби за изплащане на обезщетения заради нанесени от земетресението щети.

Внесени са 140 заявления за настаняване. Осигурен е временен подслон на хората в 38 фургона, 115 палатки, 11 общински жилища и трима са настанени в Дневен център на БЧК.

#Белград #Перник #Росица Янакиева #кмет #Дирекцията за национален строителен контрол #ДНСК #Министерството на финансите #Симеон Дянков #Министър на финансите #Междуведомствената комисия #Висшия съдебен съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"