Фалшиви новини или как да лъжем в журналистиката

Фалшиви новини или как да лъжем в журналистиката
Източник: Webcafe.bg
A A+ A++ A

Фалшивите новини все по-често вкарват в заблуждение дори големите медии у нас и по света. Потребилите на медийно съдържание, все по-често биват вкарвани в заблуждение. А това за жалост отказва мнозина от това да използват услугата. Наистина ли е толкова лесно да "създадеш" новина с нулева информационна стойност?, попита БНТ.

В един неособено интересен следобед 16-годишният Петър, решил да си направи експеримент. По това време бил в дилема дали да стане футболист и да вкарва голове с помощта на словото, като журналист. Пресечната точки открил в създаването на фалшива новина, в която главен герой бил той самият. Спретнал кратък текст и го разпратил до медиите.

Светкавично, десетки медии публикували новината. Голът бил точно в целта. Петър обаче не споделил на медиите, че ги е заблудил. Но и те не потърсили потвърждение. Вече избрал пътя на журналистиката, пет години по-късно Петър повторил експериментът. Вдигнал летвата. Старите статии били идеална заблуда, че новата лъжлива новина е истина. Изпратил го на пет по-малки медии. Четири бързо публикували новината. Тогава младежът атакувал големите.

Днес мнозина в целия свят се превръщат в автори на фалшиви, но звучащи като сензация новини. Чистото слово остава в ръцете на тези които го създават. Емисия, в която всяко изречение е проверено за истинност по няколко пъти. Това изглежда прекалено на мнозина колеги от бранша, но пък дава гаранция, че дори малко по-късно публикувана, новината е вярна.

Наскоро докато проучвал новина по която работи, открил че тя е абсолютна измислица. Превърнала се обаче в лавина от новинарски истории с абсолютно нулева информационна стойност. Чул лъжливата история дори в ефира на голям роден частен канал.

Това е чест от всекидневието на новинарите. Нужно е защото десетки се привързаха към "copy-paste” журналистиката. Ставайки лесни жертви на дигиталната революция. Единственото спасение за потребителите остава изборът да внимават на кого се доверяват.

#новини #нулева #Петър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"