Ангелов: Боеприпасите да се унищожават в чужбина

Ангелов: Боеприпасите да се унищожават в чужбина
Ще бъде предявен иск към фирмата „Берета Трейдинг“ за заплащане на разходите по обезопасяване на района, посочи министърът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Боеприпасите да бъдат изнасяни и унищожавани в големи заводи в чужбина, предлага военният министър Аню Ангелов с промяна в Закона за боеприпасите и взривните вещества.

По сега действащата законова уредба всичко, което остане след утилизацията, трябва да се върне в Министерството на отбраната.

„Това е безсмислица, защото по този начин се изключват европейски фирми с далеч по-високи технологии да участват в конкурси на ведомството“, обясни той пред журналисти след заседанието на Министерския съвет.

Ангелов докладвал всичко, свързано с взривовете край Петолъчката, на премиера Бойко Борисов.

На днешното заседание на кабинета обаче не е взето конкретно решение за обезщетенията на пострадалите.

„Въпросът за обезщетенията ще бъде решен след заявяване на щетите. Информацията е, че става дума основно за счупени прозорци и паднали окачени тавани. При всички случаи отговорността е на собственика на фирмата. За това кой е виновен има следствие, досъдебно производство в Окръжна прокуратура – Ямбол, и на тази основа се извършва разследване“, коментира министърът.

По думите му в 12-те склада се съхранява много голямо количество боеприпаси.

„Те не са единствено за утилизация, имало е например стрелково оръжие. Фирмата се занимава и с търговия, освен с утилизация. Ние сме дали за утилизация по договора общо около 272 тона. Много малка част от боеприпасите, които сме дали, са изнесени от Челопечене и съхранявани в нашата база в Костенец. На практика много малко количество са от Челопечене. Много по-голямо количество са боеприпаси с отпаднала необходимост за армията“, каза Ангелов.

Той добави, че 24 часа след последния взрив модулни групи ще проучват терена и ще го обезопасяват от снаряди.

По-голямата част от евакуираните хора са се върнали по домовете си. Няма опасност за околните селища, има опасност, ако се ходи в района около самия склад, предупреди министърът.

Чисти се пътят от Петолъчката за Бургас, за да се пусне трафикът.

Ще бъде предявен иск към фирмата „Берета Трейдинг“ за заплащане на разходите по обезопасяване на района.

#Аню Ангелов #министър на отбраната #Министерството на отбраната #боеприпаси #Петолъчката #Бургас #взрив #Бойко Борисов #премиер #Ямбол #Министерски съвет #Челопечене #Берета Трейдинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници