1 трилион долара се дават за подкупи годишно

1 трилион долара се дават за подкупи годишно
Кройтнер посочи, че в тази цифрата не са включени негативните последици от такива случаи, при които например медицинско оборудване не е стигнало до целта си. Снимка: radio.cz
A A+ A++ A

Около хиляда милиарда долара (един трилион – бeл. ред.) се дават годишно за подкупи в света, каза ръководителят на Международната академия за антикорупция (IACA) Мартин Кройтнер.

Кройтнер посочи, че в тази цифра не са включени негативните последици от такива случаи, при които например медицинско оборудване не е стигнало до целта си, предаде БГНЕС.

В Африка например 25% от годишния БВП потъват в подкупи, в Азия тези проценти са около 17. 7-8% от БВП на година са негативните последици за Европа.

Според данните, изнесени от него, 6 от 10 държави отговарят, че корупцията в тях се е увеличила в последните 3 години.

29% от интервюираните са давали подкупи на МВР. В 8 от 10 държави пък считат политическите си партии за корумпирани, а 50% смятат, че тяхното правителството е неефективно.

Сектори, които са най-податливи на корупция, са политическите партии и съдебната власт. През 2010 г. този процент се увеличава в сравнение с 2004 г.

„Не трябва да се преувеличава влиянието на медиите в борбата с корупцията, в много държави медиите съвсем не са този независим орган, който да поведе тази борба. В много държави те са свързани със спонсори и с политиката и това ги прави част от проблема“, каза още ръководителят на Академията.

73% от европейците казват, че корупцията се е повишила в последните години в собствената им държава.

На въпроса дали корупцията е част от икономическия живот в страната им, 79% от българите са отговорили положително на този въпрос и България заема място в средата на таблицата сред държавите в Европа. 71% от жителите на Европа казват, че корупцията е проблем на собствената им държава.

В Гърция така са отговорили 98% от хората, а в другия край са Дания, Швеция с много по-ниски показатели.

На въпроса защо се стига до приемане на подкупи, хората смятат, че причината за корупцията не в това, че са бедни, тази причина дори е на последно място.

Причината е твърде голямата обвързаност на политиката и бизнеса. Данните са публични от доклади на ЕК, която ги публикува на всеки 2 години, но за първи път тази година тя ги прави публични.

#корупция #подкупи #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"