Дянков: АМ „Тракия“ и АМ „Хемус“ имат нужда от спешен ремонт

Дянков: АМ „Тракия“ и АМ „Хемус“ имат нужда от спешен ремонт
„Колко бързо може да стане това, зависи от ускорената поръчка и от възможността фирмите да си свършат бързо работата“, обясни Дянков. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Ремонтът на виадуктите на АМ „Тракия“ и АМ „Хемус“ е спешен от 10–15 години и за да бъде извършен, ще трябва да се мине през ускорена обществена поръчка, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

„Няма да се избегне обществената поръчка за ремонта на трите виадукта на АМ „Тракия“ и АМ „Хемус“, каза Дянков в Народното събрание, предаде БГНЕС.

„Колко бързо може да стане това, зависи от ускорената поръчка и от възможността фирмите да си свършат бързо работата“, обясни Дянков.

„Аз близки фирми нямам и правителството също няма близки фирми“, каза още той, запитан дали не се бърза, за да бъдат уредени близки до властта фирми.

„Платили сме авансово 200 000 лева на община Перник“, каза Дянков по повод подкрепата за справяне с пораженията след земетресението там.

„Вчера се свързах с кметицата, защото тя вече няколко дни е говорила, че държавата трябва авансово да й плати пари, но самата тя не е спазила процедурата, нищо не е пратила в Министерството на финансите“, обясни той.

„През вчерашния ден на кметицата е напомнено, че ако прати едно писмо, веднага авансово ще бъдат преведени необходимите пари. Писмото е пристигнало тази сутрин – за 150 000 лева. Вече авансово сме превели 200 000 лева“, уточни Дянков.

Според него кметът на Перник няма абсолютно никакви причини „да посочва с пръст към властта“, а трябва внимателно да действа и да следва законите.

„Ще вземем еврооблигации на стойност точно толкова, колкото да се изплати първата част на дълга ни от времето на финансовия министър Милен Велчев. Те ще са до 950 милиона евро – такова е нашето предложение, което вече е минало през МС, за да изплатим напълно този дълг“, каза още Дянков.

Запитан как ще коментира позицията на лидера на СК Иван Костов, че вече е късно за това, Дянков отсече:

„Всеки месец, през който по-рано бихме го направили, щеше да струва на бюджета между 10 и 15 милиона лева. Когато си в опозиция, дълго си в опозиция и винаги ще си в опозиция, всичко ти изглежда криво“.

#обществени поръчки #ремонт #виадукти #АМ „Хемус“ #АМ „Тракия“ #министър на финансите на България #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »