Безплатното лечение на хипертониците от януари изправя малките аптеки пред фалит

Безплатното лечение на хипертониците от януари изправя малките аптеки пред фалит
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Собственици на аптеки и магистър-фармацевти скочиха срещу идеята на здравния министър в оставка Петър Москов от началото на следващата година хапчетата за високо кръвно на 200 000 българи да станат безплатни, описвайки я като политически пиар, предаде Дарик. 

Според тях реализирането на това предложение ще бъде в състояние да фалира малки аптеки. Причината е, че ако лекарствата за есенциална хипертония станат безплатни, аптеките вече няма да могат да поставят надценка на въпросните медикаменти, което ще ги ощети. Собствениците им описаха въпросните надценки като "голяма хапка от техния приход, която държавата иска да им отнеме". Пенка Минева е магистър фармацевт със собствена аптека от 26 години. Тя работи в малко населено място и на всеки 15 дни обработва по около 300 рецепти.

"От 300 обработени рецепти, 120 в момента са напълно безплатни и за фармацевтичната грижа и услуга, които полагам, аз получавам за тях по 2 лв. Останалите 180 рецепти в момента са частично платени и аз мога да им сложа надценка, която държавата ми е позволила. Какво ще се получи с есенциалната хипертония. От 1 януари 2017 г. тези 120 рецепти, които са напълно безплатни, ще станат 190. Това, което ощетява аптеката, е, че на тези напълно безплатни лекарства, аз нямам право да сложа никаква надценка. Аз не мога да сложа полагащата ми се надценка и ще трябва без нея да издържам един висококвалифициран персонал и да отговарям на много изисквания на НЗОК, за да продължа да мога да работя с рецепти. Смятам, че те това е една много голяма хапка от моя приход, която държавата иска да ми отнеме", посочи Минева.

Собствениците на аптеки уточниха, че максималната надценка, която държавата позволява да поставят, е 30 лева, независимо дали лекарството струва 20 или 1000 лева. Фармацевтите поставиха въпроса и за ползите за пациента от реализирането на предложението на Москов. Според тях то щяло да помогне само на хората в начална фаза на есенциална хипертония, които са няколкостотин хиляди. Имало обаче около 3 млн. души с усложнения от хипертония, които щели да продължат да доплащат за своето лечение.

#Петър Москов #аптеки #фармацевти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »