Във Флорида Обама изнася последната си реч като президент на САЩ

Във Флорида Обама изнася последната си реч като президент на САЩ
Източник: Newsmaker.bg
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама ще изнесе голяма реч, в която ще подчертае, че политиките му в борбата срещу тероризма са помогнали за защита на американците от международни заплахи, съобщава Ройтерс. Агенцията коментира, че Обама се подготвя да предаде Белия дом на наследника си Доналд Тръмп, който е критичен към подхода му в борбата срещу тероризма, предаде Кросс.

Обама ще изнесе последната си голяма реч за националната сигурност като президент на САЩ във военновъздушната база "Макдил" в Тампа, Флорида. Държавният глава на САЩ ще подчертае, че администрацията му успешно е формирала коалиции и работи с местни правителства за елиминирането на терористични лидери и групировки като ДАЕШ ("Ислямска държава") без да се е налагало да изпраща голям контингент американски сили, отбелязват от Белия дом.

"Това представлява по-постоянен подход, с който имахме възможност да ограничим използването на американски сили", каза заместник-съветникът на Обама по националната сигурност Бен Роудс. Някои експерти в областта на борбата с тероризма подчертават, че надигането на ДАЕШ е пример за бавните реакции на Обама да отговори на разрастващата се заплаха.

Тръмп многократно по време на кампанията си посочваше Обама и Хилари Клинтън като "съоснователи" на ДАЕШ, обвинявайки ги, че са помогнали за разпространението на групировката.

Магнатът, който влиза в Белия дом на 20 януари, мъмри Обама, че не говори открито срещу "радикалния ислям". Той също така се обяви за използването на така наречената техника "уотърбординг" (върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, по този начин разпитваният има усещането за давене, б.р.) срещу екстремисти.

След поемането на властта през януари 2009 година Обама се подписа под изпълнителна заповед за забрана прилагането на подобни техники, одобрени от предшественика му Джордж У. Буш. Роудс добави, че речта на Обама за националната сигурност е запланувана преди президентските избори на 8 ноември и че не е свързана с администрацията на Тръмп.

#Барак Обама #заплахи #Джордж У. Буш #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »