Рохани: Тръмп няма да попречи на иранската ядрена програма

Рохани: Тръмп няма да попречи на иранската ядрена програма
Източник: www.alahad.tv.iq
A A+ A++ A

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че няма да позволи на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп да скъса споразумението за ядрената програма на Иран със световните сили, предупреждавайки за неуточнени последици, ако Вашингтон не изпълни задълженията си по сделката, съобщава "Ройтерс", цитирана от Кросс.

Тръмп изтъкваше по време на предизборната си кампания за Белия дом, че ще изхвърли в коша за боклук споразумението на Иран със световните сили - съгласно което Техеран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на отмяната на санкциите - определяйки го като "най-лошата сделка, сключвана някога".

"Тръмп иска да стори много неща, но нито едно от действията му няма да ни се отрази", изтъкна Рохани в реч в Техеранския университет, предавана на живо по държавната телевизия. "Смятате ли, че той може са скъса споразумението? Смятате ли, че ние и нашата страна ще му позволим да стори това", запита иранският президент.

Анализатори изтъкват, че коментарите на Тръмп може да са сигнал за по-твърда позиция на САЩ спрямо Иран, развитие, което може от своя страна да засили позициите на хардлайнерите на иранската политическа сцена, включително опоненти на Рохани.

Върховният лидер на Иран - аятолах Али Хеменеи, предупреди срещу всякакви промени на ядреното споразумение след коментарите на Тръмп през юни, а през миналия месец подчерта, че удължаването на американските санкции срещу Иран ще се разглежда като нарушаване на сделката.

Рохани повтори коментарите на Хаменеи относно решението на американския конгрес през миналия месец да приеме законодателство за удължаване на санкциите срещу Иран за още 10 години. За да влезе в сила обаче, законът трябва да бъде подписан от Обама.

"Няма съмнение, че САЩ е наш враг", посочи Рохани, който се очаква да се бори за втори президентски мандат на изборите догодина. "Ако Обама подпише закона, но използва правата си да прекрати прилагането му, това все още нарушава ядреното споразумение и ние ще реагираме на това", предупреди той.

#Хасан Рохани #Доналд Тръмп #ядрената програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници