Филипова: Предстои откриването на новото затворническото общежитие в Дебелт

Филипова: Предстои откриването на новото затворническото общежитие в Дебелт
Източник: Security.bg
A A+ A++ A

Заместник-правосъдният министър Красимира Филипова изрази надежда, че въпреки политическата криза, до края на годината ще са факт законодателните промени, свързани с пренаселеността в българските затвори, предаде БНР.

Европейският съд по правата на човека даде на България срок до 1 декември, за да подобри условия в  местата за лишаване от свобода. Срокът беше поставен чрез т.нар. пилотно решение - крайна процедура за съда в Страсбург. То е трето поред за страната ни и трето изобщо в практиката на съда по отношение условията в затворите. Според Красимира Филипова все още не е фатално, че сме прескочили крайната дата.

"Това не е някакъв срок, който да е ултимативен и да води до някакви отрицателни последици. Единствено би могъл да бъде засегнат имиджът на държавата като партньор в Съвета на Европа и като страна, която следва да изпълнява задълженията по Конвенцията. Проблемът е подценяван години наред, многобройни посещения на Комитета против изтезанията, множество решения в групи, за да се стигне до това пилотно решение, в резултат на което обаче българската държава наистина е демонстрирала своята воля за справяне с проблема", коментира Филипова.

Чрез законодателните промени, които чакат ред в НС, се предлага национален механизъм за търсене на обезщетение от лишени от свобода и нова процедура за предсрочно освобождаване. С национално и европейско финансиране са ремонтирани затвори и арести, обясни Филипова. Тя каза още, че предстои откриването на първия за последните 26 години нов затвор - затворническото общежитие от закрит тип в Дебелт.

Реалзирането на всичко това ще доведе до по-малко дела в Страсбург, което означава по-малко пари за обезщетения, коментира заместник-правосъдният министър.

#НС #Красимира Филипова #промени #Страсбург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"