Зоран Заев подава оставка, ако загуби на изборите в Македония

Зоран Заев подава оставка, ако загуби на изборите в Македония
Източник: Вечер
A A+ A++ A

Почти редовна практика е преди всеки изборен цикъл в Македония лидерите на партиите да обещават, че ще подадат оставка от председателските постове в партиите си и ще напуснат политическата сцена, ако изгубят изборите, но след изборите на пръсти се броят онези, които наистина удържат на думата си, пише скопският вестник "Дневник", предаде БНТ.

И преди предстоящите на 11 декември избори лидерите на Социалдемократическия съюз /СДСМ/, на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ и на Демократичната партия на албанците /ДПА/ Зоран Заев, Али Ахмети и Мендух Тачи първо обещават, че ако изгубят изборите, ще се оттеглят от лидерската позиция в партията и от политиката, но после дават безброй аргументи, за да не изпълнят даденото обещание. От лидерите на голямата четворка само Зоран Заев е категоричен, че ще напусне политическата сцена, ако водената от него опозиция изгуби изборите, пише изданието.

Али Ахмети свързва своето оттегляне с деня, в който Македония ще бъде приета в НАТО, а Мендух Тачи казва, че ще се оттегли тогава, когато изгуби от чисто албанските гласове. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски на нито един митинг от водената в момента кампания не е казвал, че ще се оттегли от лидерския пост. Напротив, той очаква водената от него управляващата коалиция да спечели мнозинство в парламента.

Повече от деветдесет процента от анкетираните в нова анкета на института "Павел Шатев" посочват, че са против идеята на лидера на СДСМ Зоран Заев за въвеждане на двуезичие на цялата територия на държавата, а същевременно се подчертава значително по-голямо доверие към лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски по отношение на неговия опонент, съобщава "Дневник". На въпрос "Подкрепяте ли идеята за двуезичие на цялата територия на Македония и нов рамков договор за повече права на албанците", 93,5 процента от анкетираните категорично са оттоворили негативно, докато само 4,9 процента са дали позитивен отговор.

На въпрос "Бихте ли подкрепили партия, която се застъпва за концепцията за двуезичие на цялата територия на Македония и нов рамков договор" /без анкетирани албанци/, резултатът бил почти идентичен. Общо 93,1 процента от анкетираните били категорични, че не биха подкрепили такава партия, докато 4,8 процента дали положителен отговор. 

Година и половина след събитията в Дива населба лидерът на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети посети Куманово, където участва в предизборен митинг. Присъствието на лидера на ДСИ бе съпъствано от невиждана за партиен митинг полицейска охрана, отбелязва "Дневник". Вестникът пише, че не е получил отговор от МВР колко полицаи са били ангажирани за охраната на митинга и лидера на ДСИ Али Ахмети. Гражданите на Куманово сравняват полицейската охрана на митинга на ДСИ с полицейските сили, които по време на управлението на Слободан Милошевич придружавали сръбските политици, когато отивали в Косово.

Вестникът отбелязва, че неотдавна делегация на ДСИ, водена от Али Ахмети, е била замеряна с камъни на партиен митинг в кумановското село Черкезе от група граждани, сред които и от семейството на убития негов съпартиец командир Шкипоня. Тогава възмутената група заяви, че след убийството на командир Шкипоня и след събитията от 9 май в Куманово, Ахмети и хората от неговата партия са нежелани в този край. Те обявиха, че ще попречат на всеки опит на ДСИ да провежда партийни срещи в региона на Куманово.

#Македония #Зоран Заев #ВМРО-ДПМНЕ #ДПА #СДСМ #ДСИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »