Московски модернизира БДЖ с европейски пари

Московски модернизира БДЖ с европейски пари
Московски обясни, че европейските пари могат да се „материализират под формата на повече от 100 нови влакови състави“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По ОП „Транспорт“ БДЖ може да се сдобие с над 100 нови влакови композиции в рамките на няколко години, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

„Разписахме правила, с които БДЖ „Пътнически превози“ може да влезе като бенефициент в Оперативна програма „Транспорт“ още сега. Целта е на 1 януари 2014 година да разполагаме с 600 млн. лева за нови влакове“, обясни Московски пред bTV.

„Държавната железопътна компания ще се снабди с нови влакове, които БДЖ ще получи през 2014 година“, допълни министърът.

Московски обясни, че европейските пари могат да се „материализират под формата на повече от 100 нови влакови състави“, ако бъдат приравнени по размер към използваните в момента мотриси на „Сименс“.

„Те ще помогнат за модернизирането на влаковия парк на държавната железница“, посочи Московски.

Осъвременяването на влаковете обаче не е достатъчно според транспортния министър, важна е и модернизацията на инфраструктурата.

„Дори тези „Сименси“, които изплащаме, не се ползват с капацитета си, защото я няма инфраструктурата“, обясни той.

„Европейската комисия ни повярва, че инвестициите, които правим в инфраструктура ,са реални“, похвали се Московски ден след Комитета за наблюдение в Брюксел и отбеляза, че модернизацията на държавните железници тече във всички направления.

„Онлайн закупуването на билети ще заработи в най-скоро време“, каза още Московски и обясни, че в момента системата се тества.

#модернизация #европейски пари #ОП „Транспорт“ #информационните технологии и съобщенията #Министър на транспорта #Ивайло Московски #БДЖ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници