Индианско племе протестира срещу нефтопровод в Северна Дакота

Индианско племе протестира срещу нефтопровод в Северна Дакота
Източник: БНТ
A A+ A++ A

Армията на Съединените щати отказа да даде разрешение за преминаване на нефтопровода на Северна Дакота през язовир Оахе. Това стана след дълги протести на местното индианско население. Индианското племе Сиукси протестира срещу нефтопровода от април, предаде БНТ.

Замърсяване на водата на язовир Оахе е главното притеснение на местното население. Освен това, племето изразява недоволството си, че проекта минава през земите, където те погребват мъртвите. Към протестите на Сиуксите миналата седмица се включиха стотици американски ветерани.

Федералните власти в Съединените щати обявиха, че инженерния корпус на американската армия отказва да допусне проекта да мине под язовира Оахе и ще потърси алтернативни маршрути за нефтопровода. 

Сиуксите изразиха щастието си, като обявиха, че благодарение на това историческо решение, завинаги ще останат благодарни на президент Барак Обама. Проектът е с дължина 1185 км и е оценен на близо 4 милиарда долара, като главната му цел е да доставя гориво до щата Илинойс.

Пълният план за нефтопровода е почти приключен, като единствената част, която не е построена, трябваше да мине под язовира Оахе.

#решение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »