Биопроизводството в България с ръст от 30% само за година

Биопроизводството в България с ръст от 30% само за година
Биологичните производители са се увеличили през 2011 г. и вече са 1054 души. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В България се наблюдава ръст от 30% на производството на биологични продукти през последната година съобщи зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров.

В страната ни към момента има над 10 хил. овце и кози и 60 хил. пчелни семейства в сектор биологично производство, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

От тях се произвеждат 200 т кисело мляко, 150 т сирене и 1200 т пчелен мед.

Биологичните производители са се увеличили през 2011 г. и вече са 1054 души, подчерта още Цветан Димитров на откриването на семинар на тема „Биопродуктите – чисти, качествени и здравословни с пълна гаранция за потребителите“ в рамките на изложбата базар на сертифицирани български производители в София.

„Амбицията ни е биологичните продукти да бъдат част от менюто на българите“, посочи още Цветан Димитров и заяви, че средствата от Програмата за развитие на селските райони 2007–2013 г. са от решаващо значение за съществуването и развитието на сектора.

„Биологичното производство не е само начин за по-високи доходи, но и общочовешка кауза и нова философия за бъдещето на следващите поколения“, категоричен беше зам.-министърът.

Изложбата базар на биологични продукти е в градинката до езерото „Ариана“ в Борисовата градина в столицата.

Български производители показват продукцията си, а посетителите могат да се възползват от преференциални предложения и да опитат истински биохрани.

Изложението се финансира от Министерството на земеделието и храните по Програмата за развитие на селските райони (2007–2013).

Със собствена продукция се представят фирми от цяла България, предлагащи манов, акациев и билков биомед, биологични кайсиеви и орехови ядки, био пчелен прашец.

Има богато присъствие на био млечни продукти - айрян от краве мляко, кисело мляко, сирене и кашкавал от краве мляко.

Сред асортимента има още боза от пълнозърнеста ръж, биологични ядки, биохляб, биозеленчуци – домати, картофи и краставици, плодове, естествени витаминозни напитки и биокозметика.

#Цветан Димитров #кисело мляко #мед #ядки #овце #кози #Министерство на земеделието и храните

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"