Взривове в склад за боеприпаси хвърлиха в паника Югоизточна България

Взривове в склад за боеприпаси хвърлиха в паника Югоизточна България
Първоначално се предполагаше, че взривовете са от поделение на военните край Ямбол. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Силна експлозия избухна около 14:40 часа в склад на фирма за разглобяване на снаряди близо до пътен възел „Петолъчката",.

Първият взрив беше последван от поредица по-малки, като районът бе отцепен малко след това от органите на реда и бе създадена трикилометрова зона за сигурност.

Взривовете са избухнали в Първи цех на складовата база на фирмата „Берета Трейдинг".

Първоначално областният управител на Сливен Марин Кавръков съобщи за петима ранени, но впоследствие броят им достигна десет, а трима други са в неизвестност и се издирват от спасителен щаб, ръководен от министрите на вътрешните работи и отбраната.

Пострадалите са настанени в сливенската и ямболската болница. Сред тях има тежко ранени с мозъчно-черепни травми, пострадали със счупени ребра, с изгаряния.

Четири екипа на Центъра за спешна медицинска помощ в Ямбол и един екип от Сливен са се отзовали на мястото на инцидента в склада на частна фирма за утилизация на боеприпаси.

Създадена е организация в случай, че лекарските екипи преценят, че е необходимо транспортиране в столични лечебни заведения, пострадалите да бъдат преместени в института „Пирогов", където има готовност.

Предполага се, че към момента на взривовете в района на складовете са се намирали около 20 души.

„Предстои да се извърши проверка колко лица са били в района фирмата и установяване на причините за инцидента," обясни Татяна Павлова.

Няма данни за жертви, уточняват от пресцентъра на МВР. Продължава работата по изясняването на причините за инцидента.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът на отбраната Аню Ангелов, придружавани от лекарски екипи от Военномедицинска академия и военни следователи, пристигнаха привечер във вторник района на пътен възел „Петолъчката", съобщиха от правителствената информационна служба.

Екипите, ръководени от двамата министри, се заеха на място с разследване и установяване на причините за инцидента.

Първоначално се предполагаше, че взривовете са от поделение на военните край Ямбол. От Министерство на отбраната опровергаха тази информация и съобщиха, че взривовете са от частен склад, а не военно поделение, и Министерството на отбраната няма нищо общо с него.

Кметът на Стралджа Митко Андонов съобщи, че след първоначалния силен взрив продължават да се чуват по-слаби, а един склад в района на производствената база гори.

Движението в района на пътен възел „Петолъчката" се отклонява по обходните маршрути: от София за Бургас - КПП отклоняват целия трафик към Ямбол - през Зимница - Стралджа – Лозенец, а от Бургас за София маршрутът е Лозенец - Стралджа – Зимница. Пътуващите от Котел се отбиват в Сунгурларе - Карнобат - Айтос - Бургас.

Неколкократно в последните години имаше подобни случаи, обикновено в обекти на частни край София, Севлиево и Чупрене.

На 12 ноември 2011 г. около 9:00 часа в Севлиево и околните села се чуват силни тътени. Взривяват се бивши военни складове, които се намират се между Севлиево и с. Ловнидол.

В склада има около 3000 снаряда от калибър 152, но няма химически и радиоактивни вещества и няма обгазяване на района. Няма жертви и пострадали хора.

3 февруари 2010 г. завод „Миджур" за взривни вещества и материали в село Горни Лом, община Чупрене се е взривява след пожар. Четирима служители на фирмата са пострадали, като по-сериозно са ранени двама от тях.

На 9 август 2008 г. в склад на военния завод „Арсенал" в Казанлък избухва пожар, който води до взривове. В склада за готова продукция са съхранявани гранати.

Разразява се страхотен пожар, който няколко часа по-късно е овладян. Няма жертви.

На 3 юли 2008 г. се взривява военен склад край Челопечене. Повече от 50 експлозии разтърсват софийското село и цяла София.

Взривени са военни цехове за преработка на боеприпаси, в които има 2500 тона класически боеприпаси и около 20 тона тротил. Няма загинали.

Жителите на Челопеч и Чепинци са евакуирани. Няма данни за замърсяване на въздуха на София.

На 9 юли 2000 г. между хасковските села Александрово, Константиново, Любеново, Родопи, Поляново и Брягово се разразява пожар. Привечер огънят се достига склад за боеприпаси в с. Иваново и довежда до взривове.

#пътен възел #„Петолъчката“ #Сливен #Ямбол #МВР #Стралджа #Министерство на отбраната #„Берета Трейдинг" #взривове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"