Доналд Тръмп заложи на смахнат конспиратор

Доналд Тръмп заложи на смахнат конспиратор
Източник: www.monitor.bg
A A+ A++ A

 

Едни от най-взривоопасните твърдения, направени от Доналд Тръмп преди и след изборите, изглежда се основават на американски информационни сайтове, определяни като разпространители на измислици и конспиративни теории, пише Роб Ливър за агенция "Франс прес".

Непотвърдените съобщения на избрания президент, които той направи тази седмица, че милиони души са гласували незаконно на изборите от този месец, са съобщени първо от сайта infowars.com, който пък се позовава на проучване, развенчано от интернет групи за проверка на информация като сайта Snopes и други.

Това не е и първият път, в който Тръмп повтаря информация, съобщена от infowars – сайт, който се списва от радиоводещия Алекс Джоунс, известен с твърденията си, че атаките от 11 септември са дело на американското правителство.

По време на кампанията за Белия дом Тръмп повтори неведнъж твърдени на infowars, че съперницата му Хилари Клинтън „носи слушалка“ и че мюсюлмани са празнували по време на атентатите от 11 септември.

Левият медиен регулатор Media Matters for America е документирал десетки примери за това как Тръмп използва твърдения на Джоунс и infowars.

Все пак обаче бъдещият президент не е повтарял някои от най-необичайните новини на сайта, според който извънземни са кацали във Флорида или масовото убийство на деца в основното училище „Санди Хук“ е било изфабрикувано, за да се окаже подкрепа за контрола върху оръжията. Въпреки това според критици фактът, че избраният президент се осланя на такъв сайт за информация, буди притеснения.

Голяма част от нещата, които той (Джоунс – бел. ред.) казва, са глупости“, заявява Анжело Карусон от Media Matters. „Това, което той представя, е алтернативна вселена. Той застъпва по-широкото схващане, че съществува световно правителство, което всеки ден се опитва да ви вземе властта“, допълва Карусон. По думите му все още остава неясно дали Тръмп наистина вярва на всичко, което се публикува в infowars, или просто угажда на неговите читатели, но независимо от това и двата случая са притеснителни.

Карусон дава за пример „напълно изфабрикуваните“ истории на infowars, според които мюсюлмани налагат шериат в американски градове.

„Ако президентът вярва в това и започне да формира политиката си на базата на схващането, че има закон на шериата, то тогава имаме проблем“, каза още Карусон.

Независимо от всичко обаче infowars има значителна читателска аудитория със своите 14,3 уникални посетители в световен мащаб и 75 милиона преглеждания за последния месец, по данни на фирмата за интернет разузнаване Quantcast.

Сред другите впечатляващи – и напълно непотвърдени, истории на сайта са и твърденията, че Хилари Клинтън участва в педофилска мрежа, ръководена от пицария, както и че кутиите за натурални сокове са покрити със слой химикали, които предизвикват хомосексуални влечения сред малките деца.

При един от най-скорошните случаи Тръмп изглежда повтори твърдения на infowars, че той би спечелил и популярния вот срещу Клинтън, освен гласовете на избирателната колегия, ако не се броят нелегалните имигранти.

В момента Клинтън печели популярния вот с над два милиона гласа и експерти и държавни служители от целия политически спектър омаловажават необоснованите твърдения на Тръмп за масова измама.

По време на предизборната си кампания Тръмп беше интервюиран от Джоунс, който също така твърди, че е имал няколко телефонни разговора с републиканеца милиардер, увеличавайки притесненията за влиянието му върху политиката.

„Алекс Джоунс е най-плодовитият и смахнат теоретик на конспиративни схеми в Америка“, заяви Марк Поток, висш служител на правния център Southern Poverty – гражданска организация, която наблюдава групи, подбуждащи омраза.

„Фактът, че нашият избран президент го третира като сериозен мислител и критик е ужасяващо. Това е мъж, който вярва, освен всичко друго, че правителството е отговорно за бомбеното нападение в Оклахома, нападението по време на Бостънския маратон, масовите убийства в Орландо, Флорида и значителен брой други подобни атаки на терористи“, допълва Поток.

#Доналд Тръмп #Флорида

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »