Борисов се отметна! ГЕРБ няма да подкрепи правителство нито на РБ, нито на ПФ

Борисов се отметна! ГЕРБ няма да подкрепи правителство нито на РБ, нито на ПФ
Източник: inews.bg
A A+ A++ A

Само два дни, след като лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов заяви на КСНС при президента, че партията му ще подкрепи мандат за съставяне на ново правитество с мандат на коалиционните му партньори – Реформаторския блок или Патриотичния фронт, в рамките на този парламент, днес заместникът му и шеф на парламентарната група Цветан Цветанов, сервира точно противоположната новина. От витиеватите думи на втория в ГЕРБ – поради отсъствието на патрона му, който е в Будапеща, стана ясно, че нямат никакво намерение да дават рамо на друго правителство в рамките на 43-тото Народно събрание – пък било то на Реформатори или Патриоти.

"ГЕРБ няма да участва в създаването и формирането на кабинет в 43-ия парламент... Не смятаме, че във формат 43-ти НС има политическа сила, която може да поеме мандат за съставяне на кабинет", заяви Цветанов на брифинг в парламента след заседание на Парламентарната си група, цитиран БГНЕС.

Царят дава – пъдарят не дава

Запитан дали това означава, че ГЕРБ няма да подкрепи РБ или ПФ, ако те получат мандат и дали това е съгласувано с Бойко Борисов, който в момента се намира в Будапеща, Цветанов не отговори конкретно, а само, че "премиерът е информиран за дебата в пленарна зала".

Заместникът на Борисов в партията се опита по заобиколен начин да внуши на журналистите, че това решение всъщност не е на лидера им, а на подчинените му – в лицето на депутатите от ГЕРБ и че те именно са предпочели да не се формира никакво друго правителство, включително и от досегашните коалиционни партньори, а президентът да излъчи служебен кабинет, да се разпусне парламента и да се върви към предсрочни избори, както това стана преди две години и половина.

"Въпреки трудностите през тези две години успяхме да предложим днес на държавата много по-добър бюджет от този за 2016 г. и от 2014 г. Но, ние не можем да бъдем заложници на принципите, които има ПП ГЕРБ и да се съобразяваме с политики, които не съответстват и не кореспондират с цялостния модел за развитието на държавата и точно за това не смятаме, че във формат 43-ти НС има политическа сила, която може да поеме мандат за съставяне на кабинет поради всички тези различия”, подчерта Цветанов.

"Най-големият извод от днес е да вървим към предсрочни парламентарни избори, за да може действително да създадем условията и средата, в която може да чертаем политики и да не се отклоняваме от това, което декларирахме преди 2 години, когато поехме управлението на страната. Благодаря на всички, които участваха е 43-тия парламент и нека да не преминаваме границата на невъзможността да си говорим след провеждане на предсрочните парламентарни избори. Нека да съхраним добрия тон, защото знаем, че един парламент съществува докато има добра среда за правене на политики. Едно Народно събрание не може да бъде полезно за обществото, ако реализираме или залитаме в популистки решения, които няма по никакъв начин да дадат решения за наслагвани проблеми. За това решение, което имахме днес на Парламентарна група, своевременно сме го информирали. Той (Бойко Борисов бел.ред.) се съобразява с решението на ПГ и това, което казваме днес е последното и окончателно”, заключи Цветан Цветанов.

Старият номер от Брюксел

Попитан защо все пак ГЕРБ се извъртя на 180 градуса по отношение на подкрепата си за мандат на РБ или ПФ, вторият в партията отново заговори витиевато за успехи и политики. "Ние разглеждахме възможността да подкрепим мандат, ако бъде връчен или на РБ, или на ПФ, без да участваме във властовите позиции в съответните министерства и с министър-председател. Бяхме добронамерени и смятахме, че моделът за политики, за които говорихме преди 2 години, когато формирахме сегашното правителство, успяхме действително да постигнем много”, беше отговорът на Цветанов.

Така неспазеното дума на самия Борисов и преосмислената от него позиция, в което някой едва ли се съмнява, бе приписано на волята на по-низшите – неговите депутати.

Това междувпрочем, съвсем не е нов похват за лидера на ГЕРБ да използва хората си за боксови круши или ръкавици – според пиарските му нужди. Достатъчно е да си припомним как уж беше привикан преди около година строго от своите депутати да се яви в парламента и да им докладва за министрите си от Реформаторския блок и техните изцепки. По едната случайност (сигурно) тогава премиерът беше пък в Брюксел.

Да управляваш в мечтите си

Отмятането от дума или важно решение на Борисов и партията му едва ли вече изненадва някого – нагледахме се на обрати, сътворени от него дори и в рамките на един работен ден, та какво ли остава за два-три дни.

С действието си обаче Борисов и Цветанов буквално се подиграха с малките си и считани от тях за неблагодарни коалиционни партньори – Реформатори и Патриоти, давайки им 2-3 дни аванс да се къпят в надежди за евентуално управление на държавата. Е, няма да им се случи, не и този път.

#КСНС #ГЕРБ #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »