„Шпигел“: Израел въоръжава подводници с ядрени бойни глави

„Шпигел“: Израел въоръжава подводници с ядрени бойни глави
Германия, която смята себе си за гарант на сигурността на държавата Израел, вече е доставила три подводници тип „Делфин“ на страната и ще достави още три до 2017 г. Снимка: ynetnews.com
A A+ A++ A

Правителството на Израел въоръжава с ядрени бойни глави подводници, доставени и финансирани от Германия.

Според бивш високопоставен държавен служител правителството на Западна Германия подозирало, че Израел въоръжава подводници с ядрени бойни глави още от 1961 г., пише авторитетното германско списание „Шпигел“ в собствено неколкомесечно разследване, цитирано от bTV.

Правителството на Германия досега е отричало, че германски подводници са част от ядрения потенциал на Израел.

Германия, която смята себе си за гарант на сигурността на държавата Израел, вече е доставила три подводници тип „Делфин“ на страната и ще достави още три до 2017 г.

Министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак заявил пред „Шпигел“, че „германците могат да се гордеят с това, че са гарантирали съществуването на Израел за близките години“.

Говорителят на външното министерство на Израел Игал Палмор също е потвърдил наличието на подводници в арсенала на страната, но отказал да коментира въоръжаването им с ядрени бойни глави, съобщи АФП.

Говорител на германския канцлер Ангела Меркел е подчертал, че подводниците са доставени невъоръжени, и е отказал да коментира относно въоръжаването им.

„Шпигел“ добавя, че правителството на Германия се надявало да постигне споразумения с Израел относно селища в Палестина и построяването на пречиствателна станция в Ивицата Газа в замяна на подводниците.

По-рано във вторник министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви пред германския вестник „Билд“, че „Германия подчертава ангажимента си към сигурността на Израел с продажбата на подводниците“.

„Това е много важна част от националната ни сигурност“, допълва израелският премиер.

#Бенямин Нетаняху #Ангела Меркел #Ехуд Барак #ядрени бойни глави #подводници #„Шпигел“ #Германия #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"