22-ма души са дарили кръв за последните 6 месеца в УМБАЛ-Русе

22-ма души са дарили кръв за последните 6 месеца в УМБАЛ-Русе
Източник: DUNAVMOST.bg
A A+ A++ A

 

Само 22-ма от общо 2530 души, минали през кръводарителния център в УМБАЛ-Русе, са дарили кръв доброволно. Останалите са го направили за свой близък или пък срещу заплащане. Това съобщи членът на ръководството на болницата д-р Йосиф Новаков по повод мащабната кампания „Кръвта не е за продан, тя е подарък“, която започва от утре на различни места в града, предаде БГНЕС.

Партньори в инициативата са БЧК и Русенският университет, като за първи път в Русе се прави толкова продължителна кампания – от 1 до 23 декември. Желанието на всички участници е да се противопоставят на нерегламентираното събиране на кръв, което за съжаление не подлежи на законови санкции. Кампанията ще бъде коледен подарък за хората, които имат нужда от това.

Тя ще започне на 1 декември, като във фоайето на Хирургическия блок всеки работен ден ще може да се дарява кръв. В същия ден ще се включат с отделна акция служителите на ОД на МВР. Три дни ще има акции за студентите в РУ, ще има и еднодневна акция в областна администрация. Желанието си да се включи е изразил и известният български актьор Асен Блатечки, който на 7 декември ще има представление в Русе. Няколко часа преди това той ще дари кръв в болницата. Русенска фирма ще осигури безвъзмездно 200 шоколада и 200 напитки за дарителите.

Проблемът с кръводаряването е сериозен в цялата страна, от което се възползват недобросъвестни хора и получават за това пари. Д-р Новаков обясни, че т.нар.кръвна банка в Плевен, която обслужва региона, има достатъчно запаси за операции и спешни случаи. Няма да бъде върнат нито един пациент, който има нужда от кръв, но запасите трябва все пак да се възстановяват. Организаторите се надяват, че повече хора ще откликнат на призива да дарят кръв, за да спасят човешки живот. 

#БЧК #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"