България може да доплаща за АЕЦ "Белене"

България може да доплаща за АЕЦ "Белене"
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

 

На България вероятно ще й се наложи да предвиди нови разходи за оборудването за АЕЦ “Белене”. Това се установява от кратката кореспонденция между министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и предшественика й Драгомир Стойнев, предаде БГНЕС.

В питане до Петкова, Стойнев иска информация, ако “в случай, че България реши да вземе изработеното за АЕЦ “Белене” оборудване, кой ще поеме разходите за опаковането, маркировката, натоварването, транспорта и разтоварването, митническите такси и сборове, както и застраховането по време на оборудването за времето на транспортирането”.

Краткият отговор на министъра на енергетиката в оставка сочи, че оборудването за АЕЦ “Белене”, произведено от руската “Атомстройекспорт”, е разделено на две части – завършено “оборудване с дълъг цикъл на производство” и незавършено такова. Това е станало с Арбитражното решение, с което страната ни бе осъдена да плати на руската страна 620 млн. евро за оборудването на два реактора за АЕЦ “Белене”.

Петкова допълва, че с подписаното на 21 октомври т.г. Споразумение между Националната електрическа компания и руската “Атомстройекспорт”, е прието, че въпросът с транспортирането на завършеното оборудване ще се решава на основание Допълнение №5 от 2008 г. към Договора за изработката на реакторите, сключен през 2006 г.

В крайна сметка министърът в оставка Теменужка Петкова не дава конкретен отговор на въпроса – ще плаща ли допълнително България, ако поиска оборудването за АЕЦ “Белене”, като се позовава на клаузата за конфиденциалност на Споразумението между НЕК и АСЕ.

#АЕЦ “Белене” #Драгомир Стойнев #Теменужка Петкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"