СО и ММС влязоха в конфликт за бъдещето на Конна база "Хан Аспарух"

СО и ММС влязоха в конфликт за бъдещето на Конна база "Хан Аспарух"
Източник: В света на конете
A A+ A++ A

 

Бъдещето на Националната конно-спортна база “Хан Аспарух” в район “Красно село” в София е повод за остър спор между Столичната община и Министерството на младежта и спорта. Това става ясно от писмен отговор на спортния министър Красен Кралев до депутат, предаде БГНЕС.

Поводът за конфликтната ситуация е желанието на Общината на мястото на конюшните да бъде изградено метро депо от трети метродиаметър на Столичния метрополитен и разширение на гараж на автобуси от градския транспорт.

От писмения отговор на Кралев става ясно още, че в продължение на половин година СО и ММС са водили кореспонденция за изваждане на конната база от активите на Национална спортна база и предоставянето й на общината. Става ясно още, че Столична община и ММС са използвали за арбитър в спора си премиера Бойко Борисов, чийто политически кабинет е бил затрупан с документацията между двете институции. Кралев уточнява, че на 29.09.2016 г. Столичният общински съвет е взел решение, с което дава съгласие Столична община да придобие от държавата, след изваждане от капитала на Национална спортна база право на собственост върху терен, на който се набира конната база “Хан Аспарух”.

В началото на октомври кметът Йорданка Фандъкова е информирала Красен Кралев, че е изработена нова схема, според която общината настоява да получи 23,5 декара. За да ги получи общината е нужно правителствено решение, което обаче е невъзможно заради отрицателното становище на ММС и НСБ. С писмото Фандъкова настоява спортното министерство и Национална спортна база да се откажат от отрицателното си становище.

Красен Кралев пише още, че към момента не знае да има решение на Министерския съвет, което да предвижда конюшни от базата “Хан Аспарух” да бъдат предоставени за строежа на депо на метрото, каквото е настояването на Столична община и Метрополитен. Министърът на спорта е категоричен, че общината не е изразявала намерение, ако получи земята, то тя да бъде ползвана като база за развитие на конен спорт. В заключение министърът на спорта в оставка посочва, че към момента наемателите на Спортната база спазват договорните си отношение със собственика – НСБ.

БГНЕС установи, че междувременно е било учредено Сдружение “Гражданска инициатива за възстановяване и развитие на конна база “Хан Аспарух и конния спорт в София”. Преди две седмици представители на сдружението са постигнали устно споразумение с главния архитект на София Здравко Здравков и с директора на Столичния метрополитен Стоян Братоев, с което площта, която ще бъде отнета от базата е намалена от 23,5 на 15 декара. На срещата е присъствал и националният омбудсман Мая Манолова. 

#Хан Аспарух #ММС #СО #Йорданка Фандъкова #Красен Кралев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »