Правителството обмисля „катастрофичен пул“ за всички сгради

Правителството обмисля „катастрофичен пул“ за всички сгради
Симидчиев потвърди, че целта на правителството е в бъдеще всички обособени имоти да имат някаква застраховка. Снимка: „Софийска вода“
A A+ A++ A

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев призна, че ако бъде въведена задължителна застраховка на всички сгради, това няма да бъде прието добре от всички хора.

Той обаче потвърди, че целта на правителството е в бъдеще всички обособени имоти да имат някаква застраховка.

Преди дни министър Лиляна Павлова заяви, че всички сгради, не само държавините и общинските, трябва да имат задължителна застраховка и технически паспорт в случай на силно земетресение.

„За колата правим и задължителната „Гражданска отговорност“, правим си и „Каско“, това е посоката, както се грижим за колата си, така да се грижим и за дома“, аргументира се тя.

„Опитваме се да поставим темата на масата. Факт е, че нямаме подобен инструмент“, заяви във вторник Симидчиев пред bTV, но не скри, че в момента в Европа има само две-три държави, където застраховането на имотите е задължително.

По думите му в Румъния функционира т.нар. катастрофичен пул, подобен инструмент има и в Турция, където около 30% от имотите са застраховани.

Катастрофичният пул е различен от индивидуалната застраховка. Пулът представлява фонд, насочен към покриване на щетите от природни катаклизми, нанесли щети върху голям брой субекти, обясни представителят на изпълнителната власт.

В България след силния трус в Перник от БСП предложиха създаването на катастрофичен пул.

„Не бих обвинявал потребителите“, заяви пък Румен Георгиев, изпълнителен директор на една от големите застрахователни компании, който смята, че застрахователният бранш не рекламира достатъчно продукта.

Той отбеляза, че застрахованите жилища в България са малко, като основно става въпрос за ипотечни имоти.

Според Георгиев темата е дали да има задължителност на застраховката, а не какъв вид да бъде тя.

Той даде за пример Франция, където 90% от хората са застраховали имотите си. Френската държава участва активно и контролира процеса чрез презастраховане. Това става, като всеки застраховател отделя част от премията към специален фонд.

Според представителя на застрахователния сектор добър вариант е да има някаква комбинация от инструменти.

Георгиев отбеляза, че в момента застраховка за всички рискове на апартамент с площ 80 кв. метра е 0.24% от стойността му. Така, ако оценката на имота е за 100 хил. лева, застраховката ще струва 240 лева.

Тази сума обаче може да се намали по желание на клиента, който може да въведе по-нисък таван на застрахователната премия.

#Добромир Симидчиев #сгради #застраховка #България #Румъния #Турция #БСП #Перник #трус #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие и благоустройството #Гражданска отговорност #Каско #Румен Георгиев #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"