198712 статии       |       400 интервюта       |       1524 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.63176| EUR 1.95583| GBP 2.25344|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Новооткрит древен надпис пренаписва историята на Пловдив

28 ноември 2016, понеделник / 13:04; Коментари: 0
Send to Kindle
Новооткрит древен надпис пренаписва историята на Пловдив
БГНЕС

Тит Флавий Котис се е казвал първият управник на Филипополис, след като градът става метрополия на Източната Римска провинция Тракия в Римската империя, а това се случва поне 40 години по-рано, отколкото се знаеше досега, пише БГНЕС.

Ролята си градът поема от древния Перинт на Мраморно море. Тит Флавий Котис е човекът, заемал всички важни постове в града през I век след Христа - той е бил три пъти архонт, или градоначалник, върховен жрец, представител на съдебната власт на империята.

Неговото име става известно за пръв път сега, след като археолозите Мая Мартинова и Николай Шаранков, преподавател в Софийския университет, намериха и разчетоха надпис в основата на стълбище от четвърти век в Античния театър.

Днес откритието стана достояние, а значението му е буквално световно. Надписът означава още, че Античният театър е поне с век по-стар от датировката, която му се даваше сега. Той може и да е завършен по време на император Траян, но днешното откритие сочи, че е правен по време на император Домициан. Когато е бил завършен, той е побирал 7 000 души, които освен на мраморните седалки, са намирали място и на дървени конструкции.

Тит Флавий Котис може би е бил човекът, построил и град, накарал летописеца Лукиан да възкликне: "Красотата му блести отдалеч". Когато Римската империя превземала нови територии, тя назначавала за управници обикновено представители на местната аристокрация, обясни Николай Шаранков.

Първите две имена на управника на Филипополис са дадени от империята, по останалите се съди, че той е потомък на тракийски царе. За да заема всички тези длъжности, той е бил с юридическо образование, с богата култура. И още нещо- по онова време е било прието хората на такива високи постове да организират дейността на града със собствени средства- игри, развлечения, събрания. Това говори и за материалното му благосъстояние, защото той три пъти е бил архонт.

Интересно е решен и проблемът с поемането от Филипополис на ролята на метрополия вместо дотогавашната столица Перинт. Градът е избран заради стратегическото си място в центъра на Тракия, той се дарява с много привилегии. Вместо да има конфликт между старата и новата метрополия, точно на Античния театър се сключва съюз, в чиято чест се извисяват две статуи една до друга- едната символизираща Тракия, другата- Перинт. Днес, за съжаление, са останали само постаментите им.

Част от надписа, който пренаписва историята на Пловдив, е открит още преди десет години, но при реставрациите днес археолозите попадат и на неговото продължение, което е неочаквано и води до такова откритие. Той ще бъде консервиран и изложен в галерията под сцената на Античния театър, която в момента се реставрира и подготвя за експониране.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Тагове:
Реклама:
Реклама: