Българинът Митко Христов ще строи сцената на Варекай в София

Българинът Митко Христов ще строи сцената на Варекай в София
Източник: www.circuses.su
A A+ A++ A

 

След феноменалните успехи на Slatimbanco и Alegria, Цирк дьо Солей се завръща в България за спиращия дъха спектакъл Варекай (Varekai). Българинът Митко Христов е част от Слънчевия цирк вече 11 години, но по негови думи шоуто непрестанно расте, развива се и с всяка година предлага все повече на публиката. Пред Novinite.bg Христов разказа, че Варекай е като малко дете, което с годините пораства. "Хората, които работят в шоуто стават по-добри всеки ден. Една година ако гледаш цирка, на следващата година ще е много по-различен".

В Цирк дьо Солей Христов ръководи екипа по изграждането на сцената за спектаклите. Българинът обикаля света с Варекай вече 3 години, а преди това е вдигал сцените на Алегриа цели 8 години. "Работя зад колисите, под стейджа, аз ръководя екипа на дърводелците, но не работим с дърво. Като цяло отговарям за строене, разваляне, по време на шоу, когато артистите дойдат, всичко да им е подредено, да е направено така, че те да си свършат работата", коментира още той.

24 часа

Сцената, която разкрива магическия свят на Варекай, е изработена специално за нуждите на спектакъла, коментира Христов. Тя е много различна от тази на Алегриа, а българската публика ще се докосне до причудливата история за митичния Икар и неговото пътешествие в непознатото. "На сцената на Варекай ще има гора, в близост до публиката ще бъдат поставени гейзери. Като по National Geographic е", казва Христов с усмивка.

Джули Демаре, колега и приятел на Митко Христов, коментира, че във Варекай работят 50 изпълнители на световно ниво, които пресъздават вълшебния свят на Икар във всяко шоу. По нейни думи артистите се преобразяват в невероятни създания, идващи от друг свят, които впечатляват публиката с всеки спектакъл. "Дизайнерът на костюмите влага усещането си за света на Икар в своята работа. Тя допълва личността на тези фантастични същества", каза още Демаре.

Тя определи Варекай като един от най-популярните спектакли на Слънчевия цирк. По нейни думи Варекай означава "където и да е" на езика на циганите, а историята разказва как Икар пада от небето с обгорени от слънцето криле. Той се среща с чудати създания, които му помагат в неговото пътешествие в този необикновен свят. "Варейкай пресъздава по необикновен начин историята за това как Икар се влюбва в насекомо, а на края на спектакъла се женят и има голямо празненство", каза още Демаре. Тя допълни, че българските любители на цирка трябва да очакват много енергия, много магия и невероятни изживявания.

------
Създател и режисьор на спектакъла е Доминик Шампейн, който е взел участие в няколко популярни продукции на Цирк дю Солей, а уникалните костюми са дело на прочутата дизайнерка Ейко Ишиока, носителка на „Оскар“ за култовия филм „Дракула“ на Франсис Форд Копола.

„Varekai” започва ново световно турне в големи арени с огромна продукция – 25 тира, включваща 50 акробати и музиканти от 19 държави, сред които и България. На 26, 27 и 28 май 2017 г. в София в „Арена Армеец” българската публика ще има възможността да види на живо този изумителен спектакъл.

#Варекай #Цирк дьо Солей #Икар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »