Ген. Радев: България не е говова за 100% мажоритарен вот заради районирането на страната

Ген. Радев: България не е говова за 100% мажоритарен вот заради районирането на страната
Източник: bTV
A A+ A++ A

Мажоритарна избирателна система, но от смесен тип. Това решение предлага БСП след референдума на Слави Трифонов, който категорично пожела депутатите да се избират с абсолютно мнозинство в два тура. Социалистите се събраха на пленум за първи път след спечелените президентски избори. Техен гост беше новоизбраният президент Румен Радев, предаде Нова тв.

„След успеха на кампанията за президентските избори можем да говорим, че целият български народ подкрепи нашите идеи. Зад успеха на президентските избори стои факта, че е водена модерна и толерантна кампания, която е заложила на диалога и обединението, а не на нападките и конфронтацията”, заяви Радев. 

Радев смята, че България не е готова за 100% мажоритарен вот. „Проблемът не е само в нов Изборен кодекс, такъв ще се направи и е необходим. Проблемът е в районирането на страната, в така наречената изборна география. Това е сложен процес. Категорично поддържам мажоритарния вот. Според мен с цел избягване на изкривяванията и рисковете, до които води 100% мажоритарен вот, какъвто ни се предлага, трябва да имаме и пропорционален елемент. Трябва да използваме добрите практики от други държави“, каза още той. 

Според ген. Радев трябват спешни мерки за екстрадиция на предизвикалите бунта в Харманли. „Причините за случващото се са комплексни. Тук става въпрос за изпреварваща информация и за работата на службите в този център. Виждате, че центровете се пренаселват и отдавна алармираме за това. Трябват по-спешни мерки за екстрадиция. Вече имаме споразумение в рамките на ЕС и то трябва да се усети“, подчерта той.

# Румен Радев #БСП #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »