Цветанов: Бунтът на мигрантите в Харманли е предизборен. В него има политическо послание

Цветанов: Бунтът на мигрантите в Харманли е предизборен. В него има политическо послание
Източник: Чудеса.net
A A+ A++ A

Бунтът на бежанците в лагера в Харманли – провокиран, резултат от политически послания на партии и предизборен. Така Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ, коментира събитията в лагера за настаняване и събитията, довели до ескалациите на напрежението, предаде бТВ.

Има провокатори на тези сблъсъци, това са хора, които присъстват. Има политически послания на партии, които провокират и изразяват инициативност – да си направят шествие и това радикализира местните, коментира той. Според него напрежението има отношение и към предстоящия предсрочен парламентарен вот и направи паралел с бунтовете в Катуница през 2011 г. и лидери на протести, които са били в общинските листи за изборите.

В навечерието на кампанията за президентските избори пък е имало кампания и протести срещу бежанците в столичния кв „Овча купел”, продължи Цветанов. Той добави, че такава радикални групи са нападали мигранти и заради това сега те не излизат сами от центъра, а на групи от по 10-15 души, а това пък създава друго усещане у хората в квартала.

Цветанов е разговарял и с председателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачнов, казвайки му, че заиграване с тази тема не води до нищо добро. Каракачанов пък е отрекъл да имат отношение към протестите. Цветанов е категоричен, че медицинските екипи е трябвало да пристигнат веднага при обявяването на карантината в лагера.

Днешният проблем в цяла Европа е нерешим за два дни, ще трябва да се решава с години - чрез интеграция, нормативи на ЕС, дъблинския регламент, който не се изпълнява, каза още той. По думите му ЕП трябва да даде достъп до системата „Евродак”, чрез която полицията да има информация за задържани мигранти в чужди страни. Така например провокаторът от Харманли е бил задържан в Германия и е излежавал присъди.

Цветанов призова партиите да се ограничат от присъствие когато има организиране на протести и благодари на полицаите за проявения професионализъм в потушаването на недоволството. Според него е можело да има още повече ранени, ако не са реагирали по този начин. „Всички по стаите си, които не са участвали, са си здрави и няма ранени. Имало е дори призоваване на сирийската общност да излезе и да се включи”, каза той.

Цветанов коментира и политическата криза у нас. Той е категоричен, че ще има предсрочни избори, а Консултативният съвет при държавния глава във вторник ще даде яснота за дата и повече конкретика. Зам.-председателят на ГЕРБ е сигурен, че отново ще седнат на една маса на преговори с Патриотичния фронт, но в нов управленски мандат. Той заяви, че биха могли да управляват с патриотите и Реформаторския блок и дори похвали патриотите като по-коректната формация по време на управлението им. С Патриотичния фронт намерихме добри сечения в този мандат и дори те бяха по-добия партньор.

Категорично не се виждат в коалиция с БСП и ДПС. Цветанов поздрави "Шоуто на Слави" за успеха на референдума и коментира, че при мажаротираното гласуване трябва много неща да се изяснят. По думите му Мая Манолова често мени позициите си и трябва да се внесе допълнителен проект за районирането при мажоритарния избор.

Предвижда се нова законодателна инициатива, която да улесни достъпа на спасители до данните от мобилните телефони при случай на изчезнали хора. Повод за това стана случаят с Мирослав Късовски, при който, ако беше възможно да се проследи телефона в рамките на няколко часа, може би спасителите щяха да го открият навреме.

 

#Цветан Цветанов #Харманли #бежанците #мигранти #ЕП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"