Обстановката в Харманли се нормализира след бунтовете в лагера

Обстановката в Харманли се нормализира след бунтовете в лагера
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Нощта в бежанския център е преминала спокойно. Рано тази сутрин са влезли част от военните, които бяха изпратени по решение на Министерския съвет. По-късно днес се очаква да започне ремонтирането на оградата на центъра, тъй като в нея има големи дупки, предаде БНТ.

24 служители на реда бяха ранени по време на размириците, един тежко. Изведени бяха 400 мигранти , за които е установено че са участвали в бунтовете срещу полицията и са започнати процедури за повдигане на обвинения. Вече са повдигнати 18 такива.

Основните участници в бунтовете са афганистанци. Тепърва предстои оценяване на щетите. Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика в оставка коментира, че реакцията на гражданите на Харманли е нормална. " По-скоро ме притесняват опитите, не и без политически контекст, в тази ситуация някой да се опитва да лови риба в мътна вода. Колкото и да очаквано, колкото и да е разбираемо за българската политика, не бива да забравяме, че има неща, с които не трябва да си играем. Допълнителното подклаждане на страховете у хората може да ни вкара в един цикъл, където проблемът да става само по-голям", каза още той.

"Бихме поправили грешките, които допуснаха колегите. Например - по-сериозни мерки срещу нелегалното влизане на мигранти в България. Вероятно тези млади афганистанци са такива - които не са бежанци от война, влезли са нелегално. Решението на този въпрос е контрол и недопускане", допълни председателят на БСП Корнелия Нинова.

#афганистанци #Томислав Дончев # Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници