Кунева обещава строги мерки в Програмата за ромските ученици

Кунева обещава строги мерки в Програмата за ромските ученици
Източник: bTV
A A+ A++ A

 

Програмата за подкрепа за ромски ученици да завършват успешно средно образование ще бъде една от най-контролираните, взела съм всички мерки за това. Това заяви вицепремиерът и просветен министър в оставка Меглена Кунева по време на днешния парламентарен контрол, предаде БГНЕС.

Кунева отговори на Николай Александров от Атака относно отпускането на стипендии за ромски ученици. Има неразбиране в обществото за какво става въпрос, относно Ромския образователен фонд (РОФ), заяви Кунева и уточни, че той е създаден през 2005 г. с решение на правителството между България, Хърватска, Чехия, Македония, Сърбия и Словакия. Тя увери, че основната мисия на фонда е да намали разликите в образователните нива между роми и не роми. Конкретният проект за подкрепа за ромски ученици да завършват успешно средно образование, бил създаден по инициатива на РОФ.

По него МОН е бенефициент. „Целта му е да се подобрят образователните резултати на ромските ученици и успешното им завършване на средно образование, което от тук нататък ще даде и за икономиката и социална политика малко повече въздух”, обясни вицепремиерът в оставка.

218 080 евро е финансирането, което, според Меглена Кунева, е нищожна сума на фона на почти 20 млн. лв., които са „отпускани за всякакви видове стипендии само за 2016 г.”.

Просветният министър в оставка уточни, че бюджетните средства са предназначени единствено за 150 учители, които ще работят по проекта. Парите за стипендиите на 700 български ученици от ромски произход, от друга страна, се предоставяли изцяло от Фонда.

Това ще бъде една от най-контролираните програми, взела съм всички мерки за това, зарече се Меглена Кунева.

Тя коментира, че въпросът защо прагът за кандидатстване е добър, а не по-висок, бил повдиган многократно. „В този проект се поощряват и насърчават деца, на които се е наложило да преодолеят изключително тежки материални, а не просто материални дефицити. За голяма част българският език не е майчин и едва попадайки в системата на образованието, започват да го учат. Това, че те все пак са стигнали до гимназиален етап с добър успех, е атестация за положени огромни усилия. Когато ги съпоставим с други български деца, е редно да отчетем, че те са имали много по-малък шанс”, убедена е Кунева.

Тя заяви още, че от 1300 ученици, които към момента са кандидатствали по програмата, масовият случай е успех над 5, а имало и пълни отличници. 

 

#Меглена Кунева #Николай Александров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"