В Китай тестваха успешно хиперзвукова ракета въздух-въздух

В Китай тестваха успешно хиперзвукова ракета въздух-въздух
Източник: News.bg
A A+ A++ A

 

Самолет J-16 на китайските ВВС изстрелял голяма като размери ракета и обсег на действие по-рано този месец. След анализ на снимки експерти от сп. „Популяр сайънс“ определили дължината на ракетата близо 6 м. и 33 см. в диаметър, предаде БГНЕС.

Джефри лин, един от учените, казал, че изстрелването на ракетата е значимо събитие. Според него оръжието е с много голям обсег за ракета въздух-въздух – между 300 и 600 км. Такава ракета има доста по-голям обсег от която и да е американска или натовска ракета въздух-въздух.

Новата китайска ракета се движи със скорост, шест пъти по-висока от тази на звука и поразява целите си със скорост около 6500 км/ч. Показателите на оръжието разширяват т. нар. зона на невъзможно измъкване, т.е. Пространство, в което мишената не може да се измъкне от поразяващата ракета. Управляваната с нова радарна система ракета може да получи допълнително ускорение, което способства за маневрирането й.

Според публикация в китайско научно списание миналата година изстреляната от изтребител ракета може да се издигне до височина 30 км. и ,управлявана от радарите, после да да се спусне към целта си – свръхзвукови самолети или бомбардировачи стелт, и да ги унищожи.

#ВВС #ракетата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"